Каква е подготовката преди тънкоиглена аспирационна биопсия на бял дроб?

Обикновено храната и напитките са забранени осем часа преди биопсията. Пациентът трябва да уведоми лекаря за всички лекарства с или без рецепта или хранителни добавки, които приема. Тънкоиглената аспирационна биопсия (ТАБ) е амбулаторен тест. Извършването на процедурата отнема около половин час до един час.

 


След като пробата бъде взета, пациентът може да бъде отведен в стая за наблюдение няколко часа, преди да бъде изписан. Процесът на вкарване на иглата и събиране на тъканната проба е кратък, но има стъпки, които трябва да се предприемат, за да бъде сигурно, че процедурата протича гладко.

Как се провежда тънкоиглената аспирационна биопсия на бял дроб?

Тънкоиглената аспирационна биопсия (ТАБ) се извършва, докато пациентът е в легнало положение. Може да се направи рентгеново изследване на гръдния кош или компютърна томография на гръдния кош, което ще позволи на специалиста да открие точното местоположение на възела или масата в белия дроб. Ако не е необходимо образно изследване, пациентът може да бъде поставен в седнало положение по време на процедурата.

 

В повечето случаи се използва само локален анестетик, който се инжектира в областта където ще бъде поставена иглата. Може също да бъде приложено успокоително, за да помогне на пациента да се отпусне по време на процедурата, но пациентът ще остане буден през целия процес. Мястото, където ще влезе иглата, ще бъде почистено и лекарят ще се подготви да вземе пробата.

 

По време на биопсията пациентът ще трябва да остане неподвижен. Специалистът ще помоли пациентът да се въздържа от кашляне, но може да бъде помолен и да задържи своя дъх няколко пъти по време на процедурата.

Тънкоиглената аспирационна биопсия (ТАБ) следва следните стъпки:

 • В кожата на пациента се прави малък разрез;
 • Дългата тънка игла на спринцовката за биопсия се вкарва във възела или туморната маса;
 • Издърпвайки нагоре иглата на спринцовката, малко парче тъкан се отстранява;
 • Специалистът изважда иглата от зоната на разреза;
 • Прилага се натиск върху раната, за да спре всяко кървене;
 • Поставя се превръзка върху раната;
 • Възможно е да бъде извършено рентгеново или друго образно изследване, за да бъде проследено за усложнения от процедурата;
 • Пробата от биопсия се изпраща в лабораторията за анализ

Специалистът ще предприеме стъпки за минимизиране на риска от белодробен колапс след тънкоиглена аспирационна биопсия (ТАБ). Това включва инструктиране на пациента да не се движи, говори, кашля или диша дълбоко по време и непосредствено след процедурата.

Какво следва след тънкоиглената аспирационна биопсия на бял дроб?

Пациентът ще бъде отведен в стая за наблюдение в продължение на няколко часа, преди да бъде изписан. Тъй като когато действието на местната упойка отмине, пациентът може да почувства болезненост на мястото, където е била направена биопсията. Възможно е пациентът да изпита хемоптиза (кашляне на кръв), но количеството кръв в храчките трябва да бъде минимално. В рамките на 12 до 48 часа след изписването тези симптоми би трябвало значително да намалеят или да изчезнат.

 

Пациентът може да премахне своята превръзка в рамките на един ден след процедурата и ще може да се къпе и да взема душ както обикновено. Физическите дейности, като вдигане на тежки предмети или катерене, трябва да бъдат ограничени най-малко два дни след биопсията или толкова дълго, колкото е посъветвал лекарят.

 

Въпреки че се полагат големи грижи за минимизиране на риска от белодробен колапс, все пак трябва да бъде следено за признаци на такъв, включително:

 • Недостиг на въздух;
 • Повишена сърдечна честота;
 • Остра болка в гърдите или рамото;
 • Посиняване на кожата

Ако изпита някои от тези симптоми, след като е бил изписан, пациентът е необходимо да се свърже с лекар.

Какво може да показват резултатите от тънкоиглената аспирационна биопсия на бял дроб?

Отстранените тъканни клетки ще бъдат изпратени на патолог за оценка под микроскоп. Докладът може да включва описание на тъканната проба, която е взета. Може да има подробности за това как клетките от пробата изглеждат под микроскоп.

 

Накрая докладът ще включва диагноза: злокачествено или доброкачествено състояние. Могат да бъдат включени препоръки за последващи тестове. Това е особено вероятно при положителен резултат от изследването, тъй като той може да не е правилен и трябва да бъде потвърден.

Какви са последващите действия при положителен резултат от тънкоиглена аспирационна биопсия на бял дроб?

В случай на положителна диагноза, пациентът и специалист ще трябва да обсъдят следващите стъпки по отношение на допълнителни изследвания и, евентуално, опции за започване на лечение на рак на белия дроб.

 

При положителни резултати от биопсията може да се извърши и цитологично изследване на пробите, за да се определи вида на рака. Освен това ще са необходими допълнителни изследвания, за да се определи стадият на онкологичното заболяване.

Какви други съображения има при тънкоиглена аспирационна биопсия на бял дроб?

Въпреки че тънкоиглена аспирационна биопсия на бял дроб е добър метод за получаване на информация за подозрителните петна върху снимките от образните тестове, процедурата невинаги е възможна. Някои образувания или възли може да не бъдат достъпни с игла, например поради тяхното местоположение. В тези случаи ще трябва да бъдат обмислени други възможности за биопсия.

 

Ако пациент се подложи на тънкоиглена аспирационна биопсия на бял дроб, не бива да забравя, че положителният резултат ще трябва да бъде потвърден от други тестове. Възможно е също така да бъде помислено за получаване на второ мнение, преди да бъде взето каквото и да е решение относно лечението.

 

Референции:
1. Shyamala K, Girish HC, Murgod S. Risk of tumor cell seeding through biopsy and aspiration cytology
2. Boskovic T, Stanic J, Pena-karan S, et al. Pneumothorax after transthoracic needle biopsy of lung lesions under CT guidance
3. Sangha B, Hague C, Jessup J, O’Connor R, Mayo J. Transthoracic Computed Tomography-Guided Lung Needle Biopsy: Comparison of Core Needle and Fine Needle Aspiration Techniques