Отровата при ужилване от пчела или оса причинява локално изразен оток, болка и зачервяване, които могат да отминат самостоятелно до няколко часа. Хората, които имат алергия към токсините, съдържащите се в секрета от оси и пчели, могат да получат по-изразена алергична реакция с по-голям оток от стандартния.

Съществува малък процент от хора, които имат силно изразена алергия към оси и пчели. В такива случаи може да се развие изключително тежка алергична реакция, наречена анафилаксия, която да прогресира до бърз и генерализиран оток по тялото, поява на болезнени обриви, блокаж на белодробното дърво и най-вече на горния отдел, който доставя въздух – оток на Квинке, сърдечен арест и бърза смърт. Предразполагащи фактори за развитие на подобен тип реакция са хора над 40-годишна възраст и хора с анамнеза за сърдечносъдово дефицитни заболявания. В случаите, в които неалергичен човек бъде нападнат от рояк пчели или оси, отговорът от страна на организма е алергична реакция равносилна на тази при анафилактичните пациенти.

Насекомите, които имат истински жила, са от рода на Хименоптера, включва Апиди – едри мъхести пчели и земни пчели, и оси и стършели – род Веспиди. Жилото се разполага в специален механизъм разположен по корема на насекомото, което от своя страна е свързано с издутина, подобна на торба или сак, пълна с отрова, която в момента на ужилването се инжектира като през спринцовка с игла в подкожната тъкан. Жилото е облицовано от множество шипчета, които при ужилване остават в тъканта на пострадалия. Това от своя страна предизвиква смърт у пчелата непосредствено след ожилването. Осите също имат жила, но нямат такива шипчета по тях. Това е причината, поради която осите не умират след ужилване и могат да жилят многократно пъти.

Отокът и болката при алергичната реакция се дължат на специално съдържащи се токсини в отровата на насекомите. Тези токсини са изключително опасни и освен с лека алергична реакция, могат да предизвикат появата на алергичен шок. Алергиите от този тип се обуславят по генетичен път. Засега не е известно обаче защо човек има способността да развие спонтанно много тежка алергия към токсините с анафилаксия, при положение, че в анамнезата е имал многократни ужилвания от тези насекоми, без опасност от развитие на такива и подобни реакции. Също така засега не е известно защо средно 60% от възрастните и 8% от децата с алергия към тези токсини развиват по-леките форми на алергия и много по-малък процент от тях развиват директно крайно тежките алергични състояния на анафилаксия.

През последното десетилетие е въведена кожна проба, с която може да се установи кои пациенти са алергични към отровата на пчели и оси. Чрез инжектиране в подкожната тъкан на пречистени и изсушени токсини от пчела и оса се разбира кои хора са алергични. Доказано е също така обаче, че този метод не е крайно специфичен и не може да се приема за абсолютно точен, защото 20% от тестваните хора в проучването са показали положителен резултат и реакция от страна на организма, но много по-малко от тях са получили алергична реакция при реално ужилване от пчела или оса.
 

Кои са основните симптоми при ужилване от пчела или оса?

Основните симптоми при ужилване от тези два типа насекоми се проявяват с леки симптоми в зоната на проникване в подкожието. Обикновено това са симптомите на болка, оток, зачервяване, а в някои случаи сърбеж или лека болезненост.

По-тежките алергични реакции могат да доведат до развитието на по-голям оток. В тези условия те са потенциално опасни от развитие на оток на Квинке, който ангажира ларинкса. Също така може да се развие внезапна блокада в мускулното съкращение, което засяга акционния потенциал и деполяризацията на мускулните клетки по нервен път. Тези явления в организма от своя страна водят до тежка и бързопрогресираща дихателна недостатъчност и сърдечна смърт.


NEWS_MORE_BOX



Другите по-рядко срещани симптоми при ужилване са поява на оток в областта на очите, устните и езика. Появяват се затруднения при дишане със свирещ, хъркащ или дрезгав шум. Появява се сърбеж и скованост в областта на устата и долната челюст, световъртеж, поява на болезнени обриви, болка в корема вследствие на стомашни спазми и в крайнотежки случаи – загуба на съзнание, кома, дихателен и сърдечен арест, с бързопрогресиращ летален изход.
 

Какво да правим в случаи на ужилване?

Според съвременната школа по спешна медицина в основата на овладяването на алергични реакции към оси и пчели стои прилагането на адреналин. По настоящем в аптеките се предлагат готово дозирани спринцовки, наподобяващи химикалките за инжектиране на инсулин при диабетно болни, които се поставят в областта на корема, рамото или вътрешната част на бедрото и инжектират известно количество адреналин. Това е медикамент с бронходилататорно и вазоспастично действие, който ускорява сърдечната честота и блокира развитието на крайните фази на алергичната реакция.

След това е важно да се потърси незабавна медицинска помощ и бъде приложен мускулен или венозен кортикостероид – например метилпреднизолон. При хора с по-леко изразена алергия може да се приложи моментално таблетка с антихистамини перорално, които се предлагат без лекарско предписание в аптечната мрежа.