Увисване на стъпалото е термин, обозначаващ състоянието на трудно повдигане на предната част на ходилото, при което често се получава провлачване на пръстите при ходене и компенсаторно по-високо повдигане на засегнатия крак – т.нар. степажна походка. Само по себе си увисването на стъпалото не е заболяване, а по-скоро признак за наличието на подлежащо такова – неврологично, мускулно заболяване или анатомичен проблем.

 

За осъществяване на дорзифлексията на ходилото (по посока към тялото) значение има т.нар. перонеален нерв, който е клон на седалищния нерв, често засягащ се при дискова патология в гръбнака, както и инервираните от него мускули – преден тибиален мускул, мускулът екстензор на палеца и дългите екстензори на пръстите.


 

Увисването на стъпалото може да се асоциира с разнообразие от състояния, включващи увреда на мускулите дорзифлексори на ходилото, увреда на периферните нерви, инсулт, невропатии, интоксикация с медикаменти или захарен диабет. Причинителите могат да се разделят в три големи групи – неврологични, мускулни или анатомични, като често може и да се припокриват. Лечението зависи от подлежащата причина.

 

Какви са симптомите на увисналото стъпало?

Клиничната картина зависи до голяма степен и от вида на настъпилата увреда. Невъзможната дорзифлексия на стъпалото е причина за по-висото повдигане на крака при ходене, както при изкачване на стъпала, последвано от рязко удряне при срещане на твърдата повърхност. Характерно е и провлачването на пръстите и предната част на ходилото при ходене. Обикновено засегнато е само едното стъпало. Състоянието може да е както временно, така и да персистира за постоянно време.

 

В зависимост от подлежащата причина налице могат да бъдат също и:

  • Болка;
  • Зачервяване и подуване;
  • Изтръпване и др.

Какви може да са причините за поява на увисналото стъпало?

Три са главните групи причини, които могат да са отговорни за поява на увисналото стъпало:

  • Увреда на перонеалния нерв – причината може да е от различно естество. Перонеалният нерв е разклонение на седалищния нерв, върви по страничната повърхност на подбедрицата и се отправя към предната част на ходилото, осигуряващ както сетивна инервация, така и моторна функция. Тъй като лежи близо до повърхността на кожата е лесно податлив на увреда. При неговото засягане налице може да има и болка и изтръпване по хода на нерва. Чести причини за неговата увреда са: спортна травма, диабет, операция за замяна на тазобедрена или колянна става, дълго седене с кръстосани крака, в клекнала позиция или на крак, раждане;
  • Увреда на гръбначния или главния мозък – тук се отнасят състояния като латерална амиотрофична склероза, множествена склероза, мозъчен инсулт, наследствените полиневропатии на Шарко-Мари-Тут;
  • Мускулни заболявания – това са състояния, които водят до прогресивно влошаване на мускулната функция и в крайна сметка може да се изявят с увсиване на стъпалото. Към тях се отнасят различни видове мускулна дистрофия, амиотрофична латерална склероза и др.
NEWS_MORE_BOX

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

Тъй като причина за увисване на стъпалото може да е притискане на нерва от някакъв обемзаемащ процес – киста или тумор е необходимо провеждане на невроизобразяване в областта на гръбначния стълб или коляното – рентгенография, ултрасонография, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

 

Електромиографията дава важна информацията за вида на увреда – мускулна или нервна, както и нейната локализация.

 

Терапията е насочена към подлежащата причина. Специфичната терапия включва носенето на ортезни средства за ходилото, физикална терапия и стретчинг упражнения, невростимулация и хирургична намеса, особено в случаите, когато състоянието е хронично.