Сливиците представляват лимфна тъкан, която осигурява част от защитната бариера на организма спрямо различни микроорганизми, било то бактерии, вируси или гъбични причинители на инфекциозни заболявания.
 
Медицинското наименование за сливици е тонзили. Като две от тях се виждат при добре отворена уста – от двете страни на гърлото. Това са така наречените небни сливици. Под езика се разполага също сливица, съответно и името и се определя от месторазположението и (подезична тонзила).
 
Освен тях, в областта на носоглътката се разполага и друг вид сливица, наречена аденоидеа. В нормално състояние, когато нейните размери не са увеличени, тя не може да се види при отворена уста. Но когато е увеличена е възможно долният и край да се вижда от горната част на гърлото.
 

Какви са причините, които довеждат до увеличение на аденоидеата?

Увеличението на аденоидеата или позната още като трета сливица е характерно най-вече за детската възраст. И то за възрастта основно между 3 и 6 години.
 
Както и при повечето патологии в медицината, генетичната компонента има съществена значение. Тоест ако родителите на детето имат минала анамнеза за отстранена трета сливица, то вероятността да се прояви при децата им нараства.
 
Някои вируси атакуват в по-голяма степен третата сливица. Това са така наречените аденовируси. Те имат афинитет главно към дихателните пътища и червата. Разпространяват се по въздушно-капков път, тоест чрез кашляне, кихане, както и при говорене.
 
При деца, които боледуват често се получава хипертрофия на аденоидеата – тоест едно нарастване на сливицата, дължащо се на честите възпаление на горните дихателни пътища. Ако между две отделни настинки интервалът от време е малък, то сливицата няма време да намали своите размери. По този начин се получава един вид порочен кръг, в който аденоидеата нараства, без да има време да намали размерите си.
 
Така настъпва момент, в който тя е толкова увеличена, че започва да пречи на преминаващия въздух, идващ от носа и придвижващ се към бронхите и белите дробове.
NEWS_MORE_BOX

Каква е клиничната изява на заболяването?

В началото може увеличението на аденоидеата да не причини никакви симптоми. Но независимо от това тя продължава да нараства. В един момент, когато е достатъчно голяма, тя прекъсва частично въздушния поток и детето започва да диша през устата. Тогава родителите забелязват, че детето им е с постоянно отворена уста.
 
Освен това често такива деца хъркат през нощта. Техният глас се променя и наподобява по звучене този при наличие на хрема. Друг симптом е честото запушване на носа, тъй като третата сливица затруднява оттичането на секрет към носоглътката.

Какво лечение се предприема при хипертрофия на аденоидеата(увеличената трета сливица) ?


То зависи в най-вече от това, колко е нарастването на сливицата и до каква степен е затруднено дишането на детето. Размерите се определят в градуси от 1 до 3. В повечето случаи се опитва първоначално медикаментозна терапия за намаляване на размерите. Но ако не се повлияе се налага оперативна намеса за отстраняване, особено при размери над 2,5 градуса.
 
Като медикаменти се прилагат спрей за нос с отбъбващо действия, съдържащи кортикостероидна компонента. Те действат локално, поради тази причина няма опасност от проява на страничните им дейстия, които се наблюдават при системното им приемане.
 
Нужно е да се засили имунитетът на детето, за да се увеличават интервалите между две боледувания. По този начин се дава време на сливицата да възвърне нормалните си начални размери, преди възпалението. Това се постига чрез имуностимулатори. Но голямо значение е приемът им да започне преди есенно-зимния сезон, тъй като това е периодът със зачестяване на настинките и грипните състояния.