Какво представлява усуканото дебело черво?

Това състояние се нарича още волвулус. Случва се, когато червата се усукват около себе си или тъканта, която ги държи на място. Засегнатата част блокира преминаването на храна, течности и газове. Ако усукването е прекалено стегнато, може да прекъсне притока на кръв. Ако това се случи, тъканта в този участък на червата лесно загива, а това може да доведе до сериозни проблеми.

Колко често се среща усукването на дебелото черво?


Обструкциите на дебелото черво представляват около 20% от всички чревни запушвания. По-често се среща при тънките черва.

 

Какво причинява и как протича усукването на дебелото черво?

Симптомите, които се проявяват вследствие на усукано дебело черво, могат да варират в зависимост от засегнатата част, степента на тежест, както и от възрастта и медицинската история. В началните етапи може да има леки преходни симптоми. Ако обаче проблемът продължи дълго време, може да се блокира притокът на кръв, а оттам и на кислород и хранителни вещества към останалата част на стомашно-чревния тракт. Това тежко медицинско състояние води до некроза на червата (смърт на чревната тъкан), ако не се лекува навреме.

 

Често срещаните признаци и симптоми, свързани с усукване на червата, са:

  • Гадене;
  • Коремна болка;
  • Куркане на червата;
  • Запек;
  • Подуване на корема;
  • Метеоризъм;
  • Кървави изпражнения;
  • Чувствителност на корема.

Синдромът на усуканите черва е сложно състояние с неясна етиология. Въпреки че са установени някои причинни фактори, има случаи, при които точната причина не може да бъде установена. Случаите на усукани черва са редки, но сериозни и изискват ранна диагностика и лечение.

Малротация на червата

Това е вродено състояние, което включва непълно завъртане на червата, което води до неправилното им разположение и форма. Децата, родени с чревна малротация, са изложени на по-висок риск от развитие на волвулус.

Дивертикулоза

При това състояние в лигавицата на червата се появяват вдлъбнатини, които образуват подобни на торбички структури, наречени дивертикули. Такива торбички могат да бъдат вродени (дивертикул на Мекел) или да се развият по-късно в живота. Наличието на многобройни дивертикули в една част на червата води до разтягането им и до усукването им, което води до запушване.

Коремни сраствания

Между коремните органи могат да се образуват необичайни тъканни сраствания, дължащи се на инфекции или на усложнения след операция. При жените ендометриозата на червата (растеж на ендометриални клетки в червата) може да доведе до такова състояние. Тези коремни сраствания нарушават нормалното разположение на коремните органи и могат да доведат до прегъване и усукване на червата.

Други причини

Развитието на волвулус може да възникне и по време на бременност или поради усложнения при последващи операции, или като проява на някои видове рак на червата.  

 

Свързва се и с напреднала възраст и промени в хранителните навици и др.

Как се диагностицира усукване на дебелото черво?

Усуканото черво се диагностицира чрез провеждане на бариева клизма, анализ на изпражненията и образни методи като рентгенография, компютърна томография (КТ) и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Може да се препоръча диагностична или проучвателна лапаротомия, минимално инвазивна хирургична техника, за да се изследват коремните органи.

Какви са усложненията?

Усукването на дебелото черво може да спре притока на кръв, в резултат на което част от червото да загине. Тъй като налягането от запушването се повишава, чревните бактерии лесно проникват в кръвния поток.

 

Може да се развие перитонит – инфекция в коремната кухина, която крие и риск от животозастрашаваща инфекция на целият организъм, наречена сепсис.

Как се лекува усукването на дебелото черво?

Възможностите за лечение включват хирургично разгъване на червата чрез терапевтична лапаротомия и лапароскопия. Ако е необходимо, засегнатата част може да бъде разширена чрез стендове, за да се предотвратят бъдещи усложнения. В тежки случаи некротичната част на червата се изрязва, а здравите участъци се съединяват. Предписват се лекарства, за да се избегнат усложнения и инфекции и да се контролират болката и гаденето.

Каква е прогнозата при хора с усукване на дебелото черво?

При повечето хора с усукване на дебелото черво, състоянието се подобрява след лечение и червата им започват да функционират нормално отново.

 

Ако обструкцията причини разкъсване обаче, състоянието може да бъде животозастрашаващо.

 

Референции:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/twisted-bowel#091e9c5e818a161a-1-2; https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15287-large-bowel-intestinal-obstruction