Какво представлява усещането за буца в гърлото?

Усещането за буца в гърлото кара много хора да изпитват дискомфорт поне веднъж в живота. Важен признак, който отличава други възможни състояния в гърлото от усещането за буца, е изпитването на проблеми с преглъщането. При изпитване на затруднения с преглъщането, вероятно се касае за по-сериозно състояние, което изисква внимание.


Какви са възможните причини за усещането за буца в гърлото?


Проучванията още не са установили каква е точната причина за това състояние. Усещането за буца в гърлото може да възникне при хора от всяка възраст и пол и може да идва и да отминава през целия живот на човек. Често срещани състояния, които е възможно да причиняват усещане за буца в гърлото, включват:


Напрежение в мускулите


Мускулите на гърлото нормално са отпуснати, когато на човек не му се налага да ги използва (при говорене или преглъщане). Ако обаче мускулатурата не бъде отпусната правилно, може да бъде изпитано напрежение. Това понякога може да бъде усетено като наличие на бучка или подутина в гърлото.


Загуба на мускулна координация


Мускулите на гърлото се отпускат и свиват в синхрон, което позволява правилното преглъщане. Ако обаче те спрат да функционират правилно, това може да предизвика стягане в мускулите и да причини усещане за буца в гърлото.


Това оплакване може да бъде забелязано при опита за преглъщане на слюнка. Некоординираните мускули няма да попречат не преглъщането, но биха причинили необичайно усещане. Поглъщането на храна може да стане по-лесно, защото храната стимулира мускулите в гърлото по различен начин от слюнката.


Киселинен рефлукс


Стомашните киселини, когато попаднат в хранопровода, това може да предизвика усещане за напрежение в мускулите или подуване в тъканите на гърлото. Това може да бъде почувствано като бучка или запушване в гърлото.


Постназална секреция


Прекомерно количество на секрети от носа и синусите може да се натрупа в задната част на гърлото. Това състояние е известно като постназална секреция. Когато секретите изтичат надолу по гърлото, това може да предизвика усещане за буца.


Емоционални реакции


Стресът, скръбта и безпокойството предизвикват силни емоции, които могат да причинят усещане за буца в гърлото. Тези емоции също могат да влошат това усещане.


Кога е необходимо да бъде потърсена медицинска помощ при усещане за буца в гърлото?

Усещането за буца в гърлото не излага на опасност и не причинява допълнителни усложнения. Това означава, че посещението при лекар често е ненужно.


Това усещане обаче може да бъде объркано с други разстройства, които заслужават да им бъде обърнато внимание. Трябва да бъде потърсена лекарска помощ, ако в рамките на няколко дни, усещането за бучка в гърлото продължава или ако бъдат развити други симптоми. Например затрудненото преглъщане може да е знак за по-сериозен проблем.


Диагнозата се изяснява при посещение на специалист по уши, нос и гърло (УНГ), който оглежда гърлото, за да установи причината за оплакванията. Прегледът не потвърждава самата диагноза за усещане за буца в гърлото. Вместо това при прегледа се изключват други възможни причини за дискомфорта. Ако при огледа не бъде намерена причина, за която е вероятно да предизвиква оплакванията, диагнозата клони към усещане за буца в гърлото, което не се дължи на сериозно заболяване.


Има ли усложнения при усещане за буца в гърлото?

Усещането за буца в гърлото не е сериозно състояние и не би довело до по-сериозни усложнения. Въпреки това, някои състояния в началото могат да имитират усещане за буца в гърлото. Трябва да бъде обърнато внимание на допълнителните симптоми, които е възможно да се появят. В повечето случаи усещането буца в гърлото не е признак на сериозно заболяване, но внимателното следене на състоянието може да помогне да бъдат уловени други възможни проблеми по-рано. Други симптоми, които също могат да се появят, включват:

  • Болка;
  • Затруднено преглъщане или задавяне;
  • Бучка или маса, която може да се види или усети;
  • Треска;
  • Отслабване;
  • Мускулна слабост

В какво се състои лечението при усещане за буца в гърлото?

За усещането за буца в гърлото няма основно лечение. Това е така, защото специалистите не са сигурни каква е точната причина за състоянието, като също така при повечето хора проблемът отминава бързо. Това усещане е много често срещано и в повечето случаи не е признак за по-сериозен проблем.


Най-честото лечение, ако усещането е предизвикано от постназална секреция, е прилагането на назален спрей. Някои други лечения включват прием на повече течности. Деконгестантите, които се предлагат без рецепта, също могат да помогнат за премахване на натрупаните секрети.


Депресията, безпокойството, скръбта и други проблеми, свързани с психичното здраве, които понякога причиняват усещане за буца в гърлото, е възможно да изискват лечение с антидепресанти.


Както антиацидите, които се продават без рецепта, така и лекарствата за рефлукс с рецепта, могат да помогнат за облекчаване на киселинния рефлукс, който дразни гърлото.


Пушенето на цигари се отразява на устната кухина, синусите и гърлото, затова спирането на тютюнопушенето може да помогне за отминаване на състоянието.


При настинка или по-сериозно заболяване като ларингит, за гърлото е полезно да не бъде напрягано.


Библиография:
Bong EL, et al. Globus pharyngeus: A review of its etiology, diagnosis and treatment
Greenberger NJ. (n.d.). Lump in throat: Globus sensation
Healthline. What Causes a Lump in Your Throat?