Това засягащо кожата състояние се проявява най-често със зачервявания на малки или по-големи части от кожата, сърбеж и чувство за парене. Тези симптоми се провокират при среща с някакъв вид алергени, към които тялото проявява чувствителност. Съответно организмът освобождава вещества, наречени медиатори, които стимулират проявата на алергична реакция.
 
Два са механизмите, по които се проявява уртикарията. Единият е свързан с имунната система и образуването на имунни клетки, а другият е неимунен механизъм – задейства се при директното действие на токсини.
 
Много характерен симптом за уртикарията са бързопреходните уртики. Нерядко, успоредно с обрива се проявява и оток на дихателните пътища. Този оток засяга предимно лигавицата на устната кухина и ларинкса.
 
Уртикарията се разделя най-общо на остра и хронична според времетраенето си. Като острата е по-честа. Тя има продължителност по-малко от 6 седмици и най-често се провокира от храни и медикаменти. При над 90% от диагностицираните преминава спонтанно без усложнения.
 
Хроничната форма е с продължителност повече от 6 седмици. Тук причините за проявата на тази форма са повече. Освен храни и медикаменти, причина могат да са някои заболявания – свързани с ендокринните жлези или черния дроб. Освен това някои инфекциозни причинители – вируси, бактерии, микози също могат да са провокиращи фактори.
 

Какви могат да са провокиращите фактори, за да се появи уртикарията?

Слънчевите лъчи могат да доведат до уртикария, ако лицето е алергично към тях. Съответно има значение каква е дължината на вълната им.
При някои лица се развива алергия към студени температури – студова уртикария. Тя може да се провокира при студен вятър, от студена вода или ниски атмосферни температури. Обратно на тази, съществува и уртикария при висока температура – гореща вода, сешоар, но тя се проявява много по-рядко.
 
Често проявяваща се е контактната уртикария, която е следствие на близък контакт с токсин или вещество, към което организмът е алергичен. 
Пример за контактна уртикария, при която няма включване на имунната система е опарването от коприва. При контакт с кожата растението отделя вещества – хистамин, ацетилхолин, които са иританти. След което се предизвиква появата на уртики. Това е вид защитен механизъм на тези растения, спрямо растителноядните животни.
 
NEWS_MORE_BOX
Съществува и такъв вид уртикария, която е свързана с функцията на потните жлези. При обилно изпотяване, силен емоционален стрес, както и при високи температури, каквито могат да бъдат тези в сауната се стига до уртикариален обрив, съпроводен с парене и силен сърбеж.
 

Как се поставя диагнозата и какви мерки се предприемат за терапия?

Първоначално е от значение да се установи дали има алергия към някакъв вид храна или към някакви физични фактори. Освен това са нужни провокиращи тестове, за да се установи дали лицето има алергия към определен алерген.
 
По отношение на лечението е важно първо да се отстрани провокиращият фактор. Ако се съмняваме в лекарствен медикамент или храна е добре тяхното приемане да бъде преустановено, за да се прецени дали приемът им има връзка с появилите се симптоми. От лекарствата най-чести алергени се оказват пеницилина и аналгетиците.
 
Терапията се състои в прилагането на антихистаминови средства, които да намалят сенсибилизацията на организма. Ако обривът е много тежък, а в същото време се развива и ангиоедем (проявява се най-често със задух) е нужна незабавна хоспитализация.