Рутинната употреба на инхибитори на протонната помпа (PPI), използвани за лечение на киселини в стомаха, гастроезофагеална рефлуксна болест или пептична язва, може да причини или да ускори деменцията при дълготрайна употреба, продължаваща с години. Това сочат клинични проучвания  от последните няколко години.


Киселинният рефлукс се появява, когато стомашната киселина излиза от стомаха и достига до хранопровода, обикновено след хранене или при лягане. Често срещаното състояние причинява гастроезофагеална рефлуксна болест, която може да увреди хранопровода и да увеличи риска от карцином в бъдеще. Инхибиторите на протонната помпа намаляват стомашната киселина, като се насочват към ензимите, произвеждащи я в лигавицата на стомаха.


Как PPI могат да повлияят на функцията на мозъка?


PPI намаляват киселинността на стомаха, като намаляват активността на ензим, който пренася заредени йони през малки вратички - така наречените протонни помпи - на повърхността на клетките, покриващи стомаха. Изследователите изказват предположението, че тъй като е доказано, че някои  PPI преминават през кръвно-мозъчната бариера, те могат да имат непредвидени ефекти върху подобни ензими, които се призвеждат и в мозъка.


Клетките, които поддържат нервната система, наречени микроглия, разчитат на органели, съдържащи киселина, с помощта на която разграждат нежеланите протеини; потискането на производството на киселина може да наруши способността на клетките да разграждат протеиновите връзки, за които се смята, че са свързани с деменцията.


Други ензими, свързани с бета-амилоидните протеини, също могат да бъдат засегнати от лекарствата, които преминават през мозъчната бариера.


Имайки предвид тези вероятни нежелани взаимодействия, изследователите обясняват, че лекарствата могат неволно да допринесат за натрупването на нездравословни протеини, а това да доведе до заболяване.
Проучванията при животински модели, лекувани с PPI, потвърждават, че мозъците им съдържат по-високи нива на бета-амилоидни протеини.


Съществува и друго, по-елементарно предположение: Употребата на PPI е свързана с по-ниска наличност на витамин В12, който сам по себе си е свързан с влошаване на когнитивните способности, следователно – вероятно развиване на деменция.


Алтернативи на употребата на PPI:

За хората, които приемат инхибитори на протонната помпа повече от четири години, се препоръчва да се консултират с лекар дали има други възможности за лечение.


Внезапното спиране на тези лекарства би могло да доведе до влошаване на симптомите.


Хората с чест киселинен рефлукс могат да развият ГЕРБ, което от своя страна да доведе до тежко стомашно-чревно кървене, рак на хранопровода и други усложнения, ако не се обърне внимание на оплакванията и се оставят без лечение.


Съществуват и други начини за лечение на киселинен рефлукс и киселини, като например антиациди препарати. Антиацидите се различават от инхибиторите на протонната помпа по това, че действат върху киселината, която вече е в стомаха, и я неутрализират.


За по-дълготрайно облекчение е възможно да се използват и лекарства H2 антагонисти, наричани още H2 блокери. Недостатъкът на тези лекарства е, че те започват да действат няколко часа след приемането им.


Често се налага да се преразгледа употребата на инхибиторите на протонната помпа, тъй като се случва медикаментите да бъдат самоназначавани от пациенти, което от своя страна води до прекомерната им употреба или пък се случва да се приемат за симптоми, които не са достатъчно тежки за такова лечение.


Промените в диетата, избягването на пържени, твърде пикантни или други дразнещи храни, избягването на късното хранене и доста други подобрения в начина на живот могат да намалят нуждата от PPI.
Наднорменото тегло също може да бъде фактор за лошо храносмилане и киселинен рефлукс, така че намаляването на теглото също може да помогне за намаляване на симптомите.


Разбира се, всеки случай е индивидуален и бива повлияван от различни подходи на лечение.


Най-доброто, което бихме могли да направим, е да разговаряме с лекаря си за своите лекарства и да го информираме, ако приемаме някакви лекарства, които сме закупили сами, без лекарско предписание.


Важно е да знаем, че никое лечение не е лошо за нас, ако е правилно и приемано разумно дълго време. Както е казал Парацелз - „ Всичко е отрова и нищо не е без отрова; разликата между лекарството и отровата е в дозата.“

 

Референции:

https://www.scientificamerican.com/article/do-popular-heartburn-meds-really-cause-dementia/;

https://chicago.suntimes.com/well/2023/8/13/23829029/dementia-heartburn-proton-pump-inhibitors-prilosec-nexium-prevacide;

https://www.gastroenterologyadvisor.com/stomach-disorders/ppi-use-and-dementia-development-is-there-a-link/