За хипофункция на щитовидната жлеза се говори, когато синтезираните от нея хормони не достигат на организма. Вследствие на това метаболизмът се забавя и започват да се появяват някои неприятни симптоми като напълняване и хронична умора.

Щитовидната жлеза е една от най-важните за организма. От нея зависи как функционират всички останали намиращи се под нея жлези, как организмът се справя с терморегулацията и топлообмена и пр. Жлезата се намира в основата на шията, под ларинкса, пред трахеята, като се разполага като пеперуда върху нея. Основната роля на хормоните, които синтезира, е да контролират бързината на процесите на обмяна на веществата и отделянето на енергия и степента на чувствителност на тялото към останалите хормони.

При хипофункция на щитовидната жлеза има понижен синтез на тиреоидните хормони. Този здравословен проблем се наблюдава с напредването на възрастта и засяга повече жените. Факт е, че през последните десетилетия е широкоразпространен дори сред видимо по-млади жени.
 

Как да разпознаете понижената функция на щитовидната жлеза?

Факт е, че симптомите не остават незабелязани при представителките от нежния пол, но другата истината е, че след време се предполага проблем с щитовидната жлеза и съответно се поставя правилна диагноза.

Проблемът идва от това, че симптомите са подвеждащи и могат да се тълкуват като признаци на други здравословни проблеми, както и да се отдават на повишената натовареност, стрес, неприятни житейски събития, лошо хранене, депресия... Препоръката на експертите е при:прекомерната умора, необяснимото напълняване, зиморничавостта, промяна в кожата – към суха, бледа, изтъняване и чупливост на ноктите, изтъняване, оредяване и загуба на блясъка на косата, загрубяване и дрезгавина на гласа, подпухнали очи, запек, мускулна слабост, тремор на крайниците, влошена памет и неспособност за ефективна концентрация, ниско либидо, депресия, нередовна, обилна и продължителна менструация при жените, забавен сърдечен ритъм и уголемяване в областта на щитовидната жлеза (образуване на гуша),

да се потърси специалист за консултация, преглед и изследвания функцията на щитовидната жлеза.
 

Понижената функция на щитовидната жлеза може да се дължи на:

Автоимунно заболяване, познато като тиреоидит на Хашимото. При него имунната система отделя антитела, които разпознават и атакуват тъканите на жлезата като чужди. Вследствие на което и намалява синтеза на тиреоидни хормони.

При оперативно или лечение с радиоактивен йод заради хипертиреоидизъм или рак на щитовидната жлеза.

При вроден хипотиреоидизъм, когато щитовидната жлеза при раждането не е пълноценно развита.

NEWS_MORE_BOXЗаболяването се появява и при прием на някои медикаменти, които включват литиев карбонат, използвани при терапия на биполярно разстройство и амиодарон, назначаван за овладяване на редица нарушения на сърдечния ритъм.

Дейността на щитовидната жлеза може да е потисната и заради разстройство на хипофизата. Тази мозъчна жлеза има основна роля за процеса на регулиране и контрол на производството на тиреоидни хормони. Всяко нейно колебание се отразява на нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Една от разпространените причини за понижена функция на щитовидната жлеза е дефицитът на йод, което и е наложило йодизирането на готварската сол. Водеща препоръка на експертите е да се следва хранителен режим, който чрез състава си да осигурява необходимото количество от микроелемента на организма. Въпреки че почвите, в голяма част и в нашата страна, са бедни на йод, понастоящем тази причина не се смята за основна.
 

Как се поставя диагноза и каква е терапията?

За да се установи хипофункция на щитовидната жлеза, следва да се проведе преглед при ендокринолог, който освен изследвания за нивата на тиреоидните хормони, назначава и изследване на щитовидните антитела, извършва преглед чрез палпация, ехографско изследване.

Възможно е да се наложи неколкократно проследяване на щитовидните хормони. Въпреки че стойностите на някои от тях и тиреоид стимулиращият хормон са в референтните граници според лабораторията, специалистът може да назначи терапия.

При понижена функция на щитовидната жлеза се провежда хормонозаместителна терапия с левотироксин. До определяне на правилната доза в индивидуалния случай през първите месеци се налага нейното коригиране според показателите от кръвните изследвания и изява на симптоми.

След като се установи подходящата доза, два пъти в годината, при прехода от топло към студено време, и обратно, се извършва мониторинг на щитовидните хормони и TSH за корекция на дозата. Обичайно за през летния сезон дозата на левотироксина се намалява, докато от октомври до април организмът изисква малка по-високо количество.

 

Особено внимание при!

Препоръчително е жените след раждане да наблюдават внимателно състоянието си и при съмнения за проблем с щитовидната жлеза да изискат от личния си лекар съответното изследване.

Много е важно по време на бременността организмът на жената да не изпада в недостиг на тиреоидни хормони, тъй като това влияе на успеха на бременността и развитието на интелекта при бебето.

Когато проблемът при бъдещата майка вече е установен, е важно през бременността си тя периодично да следи стойностите на своето TSH, за да се коригира дозата на левотироксина според потребностите на собствения й организъм и този на бебето. От друга страна, дозата трябва да се определи много прецизно от специалиста, за да не се получи нежелано предозиране.
 
Хипофункцията на щитовидната жлеза повлиява репродуктивните способности на жената, тъй като влияе на овулацията, поради което при проблемно забременяване едни от първите провеждани изследвания са на тиреоидните хормони, антитела и TSH.

Смята се, че нетретираният хипотиреоидизъм повишава риска от загуба на бременността, плода, преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло, понижени когнитивни функции и опасната прееклампсия през бременността.