Улцерозният или язвен колит е възпалително заболяване на червата, което води до поява на язви (рани) в храносмилателния тракт.

 

Язвеният колит засяга най-вътрешният слой на лигавицата на дебелото черво и ректума. 


 

Симптомите обикновено се развиват с течение на времето, а не се появяват внезапно.

 

Заболяването може да бъде изтощително и понякога да доведе до животозастрашаващи усложнения. Въпреки, че все още няма известно етиологично лечение, използването на симтоматични медикаменти значително намалява признаците на заболяването и може да доведе до дългосрочна ремисия.

 

Симптомите на улцерозния колит могат значително да варират в зависимост от тежестта на възпалението и това къде се появява.

 

Може да се наблюдават:

  • Диарични изхождания, често примесени с кръв или гной]
  • Коремна болка и спазми]
  • Ректална болка и кървене от ректума]
  • Невъзможност за дефекация]
  • Отслабване на тегло]
  • Умора]
  • Висока температура=

Точната причина за поява на улцерозен колит остава неизвестна. Дълго време като причина за възникване на заболяването се подозираха фактори като стрес и диетични грешки. Сега вече е известно, че тези фактори могат да влошат симптомите на колит, но не и да предизвикат появата му.

 

Една от възможните причини за поява на заболяването е „неизправност” на имунната система. Когато имунната система се опитва да се пребори с нахлуващ вирус или бактерия, необичаен имунен отговор предизвиква атакуване клетките в храносмилателния тракт.

 

Възможните усложнения на заболяването включват обилно кървене, перфорация на дебелото черво, тежка дехидратация, остеопороза, повишен риск от развитие рак на дебелото черво, токсичен мегаколон и повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

 

Лечението на улцерозен колит обикновено включва или медикаментозна терапия или операция.

 

Няколко категории лекарства могат да бъдат ефективни при лечението на заболяването. Видът на лечението зависи преди всичко от тежестта на заболяването при конктретния пациент. Тъй като някои лекарства могат да имат добър ефект при един пациент, но могат да не работят добре при друг.

 

Освен това, тъй като някои лекарства имат сериозни странични ефекти, ще трябва добре да се преценят ползите и рисковете от всяко лечение.

 

Противовъзпалителните лекарства са първата стъпка в лечението на заболяването и са подходящи за повечето хора с това състояние. Към тази група спадат 5-аминосалицилатите и кортикостероидите. 

 

Кортикостероидите обикновено се прилагат при умерени до тежки случаи на улцерозен колит, който не реагира на друг тип лечение. Поради страничните си ефекти те обикновено не се препоръчват за дългосрочен прием.

 

Имуносупресивните медикаменти също намаляват възпалението, но го правят като потискат отговора на имунната система, който стартира процеса на възпаление.

 

Приемането на имуносупресори изисква редовно проследяване от лекуващия лекар и провеждането на редовни кръвни изследвания. Това цели проследяване ефекта от лечението върху черния дроб и панкреаса.

 

Много от имуносупресивните медикаменти имат потенциал за поява на сериозни нежелани реакции и не са препоръчителни за продължителна употреба.