Хроничният улцерозен колит засяга богатото на бактерии дебело черво. Представлява хроничен възпалителен процес. Червата на човек са дълги около 7,5 м, като 1,5 м от тях се падат на дебелото черво. 
 
Най-често болестта засяга последните 20 см от него - ректума. Там възпалението при повечето пациенти е леко до средно, докато има и засегнати хора, при които процесът обхваща цялото дебело черво - 20-30 %. 
 
Страдащите са между 20- и 40-годишна възраст. Характерно за улцерозния колит е, че протича на пристъпи, като между пристъпите пациентите се чувстват добре. Спокойната фаза може да продължи с месеци до години. 
 
Ходът на заболяването наподобява болестта на Крон, която също има пристъпен характер. Това, което ги отличава е, че при болестта на Крон възпалението може да обхване всяка част на храносмилателния тракт, а патологичният процес засяга и по дълбоките слоеве на чревната лигавица. 
 
Причините за появата на хроничен улцерозен колит все още не са съвсем изяснени. Изследванията в тази област продължават и до днес. Смята се, че голямо значение има генетичната предиспозиция. 
 
Открити са някои гени, които е установено, че имат променена структура при пациентите с това заболяване. Храненето и околната среда играят важна роля за появата на заболяването. 
 
При хората с лактозна нетолерантност се забелязва повишаване на риска от възникване на улцерозен колит. Друга възможна причина е автоимунна реакция. С напредването на медицината все повече доказателства се откриват за имунната система като причинител на различни заболявания. 
 
Тя може да се обърка, под действие на различни антигени и да напада собствените ни клетки, мислейки ги за чужди. Причинителите на различни чревни инфекции могат да са и фактори за хронични възпаления в чревния тракт (бактерии- ешерихия коли, микобактерии, от вирусите- причинителят на морбили). 
 
Един от най-важните и показателни симптоми е честото ходене до тоалетна (може да стигне до 30 пъти за денонощие), съпроводено с отделяне на редки и кървави изпражнения, които са премесени със слуз или гной. 
 
Преди всяко посещение на тоалетната може да има спастична болка в долната част на коремната област. Друг симптом е образуването на голямо количество газове и подуване на корема. 
 
Коликообразните болки в лявата част на коремната област могат да бъдат свързани с повишаване на телесната температура. Като цяло пациентът се чувства изтощен, отпаднал, загубва част от теглото си, може да се появи и анемия, която е резултат от кървящите язви. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Редица усложнения на хроничния улцерозен колит могат да се появят. Загубата на вода, кръв и протеини сериозно уврежда организма. При малките пациенти води до проблеми в растежа, а при възрастните - до намаляване на телесното тегло, анемия. 
 
Едно от най-опасните усложнения на заболяването е токсичният мегаколон, при който се наблюдава прекомерно издуване на колона (дебелото черво), висока температура и опасност за чревна перфорация с последващ септичен шок. 
 
В днешни дни токсичният мегаколон се появява рядко. Кървенето от язвите може да бъде и животозастрашаващо в някои случаи. Хроничният улцерозен колит понякога води до други заболявания, които засягат органи, които не са свързани с храносмилателната система- могат да се засегнат кожата, ставите, очите, черния дроб. 
 
При пациентите с хроничен улцерозен колит рискът от развитие на карцином на дебелото черво е по-висок, отколкото при неболедуващите от тази болест хора. Тъй като все още не се знае точният причинител на заболяването, лечението не е специфично. 
 
Целта му е да се удължи максималко периодът между острите фази. Медикаментите, които се назначават могат да са такива, съдържащи 5-аминосалицилова киселина или кортикостероиди, имуносупресиращи лекарства.
 
Храненето също е от важно значение, заради веществата, които се губят. Когато медикаментите не помагат се предприема оперативно лечение.