Улцерозният колит е възпалително заболяване на червата, което е свързано с дразнене на чревния тракт, възпаление и развитие на язви в дебелото черво. Все още не е разработено лечение, което да предоставя ефективен терапевтичен потенциал, но профилактиката осигурява облекчение на симптомите и подобряване на качеството на живота. Улцерозният колит възниква при нарушения в имунния отговор. Обикновено имунната система осигурява защита срещу чужди болестотворни агенти, каквито са патогените и предизвиква възпалителен отговор. При улцерозен колит обаче имунната система разпознава храната, която приемаме, полезните чревни бактерии от микробиома и клетките на дебелото черво като чужди елементи, срещу които се осигурява имунен отговор.

 

Белите кръвни клетки, които в нормални условия създават защита на организма, в случая атакуват структурните компоненти на чревната стена. Това предизвиква възпаление и развитие на язви. Все още не са напълно изяснени причините за улцерозен колит. Счита се, че генетичната предразположеност има ключово значение. Други рискови фактори са:


 • Възраст: обикновено състоянието се развива или между 15- и 30-годишна възраст или след 60-годишна възраст;
 • Фамилна предразположеност: рискът от развитие на заболяването може да бъде с до 30% по-висок при наличие на роднини с анамнеза за улцерозен колит;
 • Начинът на хранене и повишените нива на стрес в ежедневието не са съществена причина за развитие на заболяването, но могат да доведат до обостряне на някои симптоми.

Какви са видовете засягане при улцерозен колит?

 • Улцерозният проктит обикновено е най-леката форма на заболяването. Той засяга само ректума - частта от дебелото черво, която е най-близко разположена до ануса. Ректалното кървене може да бъде единствения признак на състоянието.
   
 • Проктосигмоидит - засягат се ректумът и крайните отдели на дебелото черво. Наблюдава се кървава диария, коремна болка и спазми. Освен това при някои пациенти са характерни и тенезмите - непродуктивни позиви за дефекация.
   
 • Левостранен колит - предизвиква спазми от лявата страна на корема. Също така, той се съчетава с кървава диария и рязка значителна загуба на тегло. Възпалението се разпространява от ректума до горните отдели на лявата част на дебелото черво.
   
 • Панколит - при цялостно засягане на дебелото черво. Съчетава се с кървава диария, коремни спазми, болки, умора и значителна загуба на тегло. Острият улцерозен колит е рядко срещано състояние. Той засяга дебелото черво по цялата му дължина и предизвиква силна болка, тежка диария, кървене и повишена температура.

Референции:

https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/what-is-ulcerative-colitis