Когато специалист подозира, че даден пациентът има дълбока венозна тромбоза (ДВТ), състояние, което възниква поради образуването на кръвен съсирек в една от дълбоките вени, лекарят ще се опита да постави окончателна диагноза възможно най-бързо. Съществува риск такъв кръвен съсирек да се разхлаби и да стигне до белите дробове, което може да причини потенциално животозастрашаваща белодробна емболия.

 

Всеки човек, който изпитва симптоми на дълбока венозна тромбоза, трябва да посети лекар, след което вероятно ще бъде извършено ултразвуково изследване, при подозрения за състоянието. Други тестове, като венография (флебография), импедансна плетизмография, компютърна томография или изследване на D-димер, също могат да бъдат използвани за идентифициране на ДВТ и/или неговата причина.


 

Какви лабораторни тестове се извършват за диагностициране на дълбока венозна тромбоза?

Специалист може да назначи кръвни изследвания, за да определи дали пациентът има кръвно заболяване, свързано с дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия. Кръвните тестове се използват и за измерване на нивата на въглероден диоксид и кислород в кръвта. Кръвен съсирек (тромб) в белите дробове може да понижи нивата на кислород в кръвта.

 

Изследването на D-димер в кръвта обикновено се използва за изключване на дълбока венозна тромбоза при хора с нисък или среден риск за заболяването. Тестът показва дали даден пациент има повишени нива на D-димер, протеинов фрагмент, който остава от съсирек, след като неговото образуване. Ако резултатите от изследването на D-димер в кръвта не са повишени, има по-голяма вероятност пациентът да няма дълбока венозна тромбоза.

 

Въпреки че изследването на D-димер в кръвта обикновено дава надеждни резултати, то не може да определи местоположението на кръвния съсирек. Другите недостатъци на теста за D-димер са, че може да не е толкова надежден за откриване на съсиреци при бременни жени и хора, които приемат разредители на кръвта.

 

Какви ултразвукови изследвания се извършват за диагностициране на дълбока венозна тромбоза?

Въпреки че признаците и симптомите на дълбока венозна тромбоза могат да имитират тези на други състояния, ако ДВТ е възможна диагноза при даден пациент, специалист несъмнено ще избере назначаването на образни тестове, за да достигне до изясняване на диагнозата.

 

Изследването с ултразвук (сонография) обикновено е предпочитаният вариант за диагностика на дъблока венозна тромбоза. Доплер ехографията представлява неинвазивно изследване, при което се използват ултразвукови вълни, за да бъде получено изображение на структурата на вените и на кръвотока, като по този начин се открива мястото на възникналия проблем.

 

Венозната ултрасонография обикновено се използва при хора, които имат анамнеза (медицинска история) за дълбока венозна тромбоза и приемат разредители на кръвта, и при тези пациенти, които имат положителен тест за D-димер в кръвта. Съществуват различни видове венозни ултрасонографии:

  • Ултразвукова компресионна еластография (ултразвук в режим B - може директно да показва двуизмерни пространствени изображения). Подобно на доплер ехографията, ултразвуковата компресионна еластография е често използван метод на изследване с ултразвук. При изследването се поставя върху кожата сонда, която използва ултразвукови вълни, за да създаде изображение на подлежащата тъкан. След това техникът, който извършва процедурата, може да се опита да компресира вена, като феморалната вена (бедрената вена) в областта на слабините или поплитеалната вена (зад коляното), като я натисне с ултразвуковата сонда. Вените обикновено са силно компресируеми, което означава, че могат временно да се свиват чрез прилагане на натиск върху тях. Но, ако е налице дълбока венозна тромбоза, кръвен съсирек затруднява компресирането на вената. Некомпресируемата вена почти винаги е индикация за наличие на дъблока венозна тромбоза. Ултразвуковата техника може да бъде използвана и за визуализиране на самия съсирек и за оценка дали има пречка за кръвния поток през вената;
  • Дуплексната ултрасонография (изображение в режим B и анализ на формата на доплерова вълна). Дуплексната ултрасонография е неинвазивно изследване, което комбинира традиционен ултразвук (създава образи с помощта на ултразвукови вълни, които се отразяват от тъканите) и доплеров ултразвук (създава образи чрез ултразвукови вълни, отразяващи се от движещи се обекти). Дуплексната ултрасонография използва високочестотни звукови вълни, за да визуализира потока на кръвта във вените. Изследването може да открие кръвни съсиреци в дълбоките вени и е един от най-бързите, най-безболезнените, надеждни и неинвазивни начини за диагностициране на дълбока венозна тромбоза. Дуплексната ултрасонография включва също цветен доплер;
  • Цветен доплер (създава 2-D изображение на кръвоносните съдове). Цветният доплер служи за картографиране на кръвотока като предоставя информация както за посоката, така и за скоростта на кръвотока. С доплеровия анализ специалистът може да види структурата на съдовете, където се намира съсирекът и кръвния поток. Доплеровият ултразвук може също така да прецени колко бързо тече кръвта и да разкрие къде се забавя и спира. Докато трансдюсерът се движи, той създава изображение на областта

Надеждността на тези тестове варира. Например компресионните ултразвукови изследвания са най-добри за откриване на дъблока венозна тромбоза в проксималните (по-малко отдалечените в тялото) дълбоки вени, като феморалната вена и поплитеалната вена, докато доплер ехография и цветното доплерово изследване са най-подходящи за ДВТ на вените на прасеца и илиачната вена (таза).

 

Референции:
1. Texas Heart Institute. Pulmonary embolism
2. Centers for Disease Control and Prevention. Diagnosis and treatment of venous thromboembolism
3. U.S. National Library of Medicine: MedlinePlus. D-dimer test
4. American Academy of Orthopedic Surgeons: OrthoInfo. Deep vein thrombosis