Комарите са двукрили насекоми, които са достатъчно големи, за да бъдат забелязани с просто око. Мъжките комари обикновено живеят около седмица, докато женските могат да живеят няколко месеца.

 

Комарите може да са малки и да имат кратък живот, но това не им пречи да причиняват вреди на човека. От сърбящите ухапвания до болестите, които могат да пренасят, комарите често са досадни, но понякога смъртоносни.



Какви са обичайните местообитания и навици на комарите?

Комарите живеят в трева и храсти, разположени в близост до райони, където живеят хората. Любимото им място за размножаване е застоялата вода. Мъжките комари не хапят хора, за разлика от женските.

 

Докато и двата пола при комарите консумират нектар от растенията и вода, женските също се нуждаят и от кръв, за да се размножават. Ухапването от комар обикновено причинява сърбеж, но също чрез него могат да бъдат разпространявани болести между животни и хора, както и от един човек на друг.


Как хапят комарите?

Женските комари имат дълги хоботи, които им позволяват да пробият кожата и да се хранят с кръв. При ухапването се инжектира слюнка от комара в тялото на човека докато изсмуква кръвта. Слюнката на комара съдържа протеини, към които повечето хора са алергични. Имунната система на човек се задейства, причинявайки зачервена подутина, придружена от сърбеж.


Комарите избират своите жертви въз основа на аромата на въглероден диоксид и други вещества в човешката пот.


Как изглежда ухапването от комар?

Почти веднага след като се случи ухапването от комар, може да бъде забелязано образуването на кръгла подутина. В някои случаи е възможно да бъде видяна малка точка в центъра на подутината. Скоро след това подутината става зачервена и твърда. Не е необичайно човек да получи няколко ухапвания по едно и също време.


При нарушена имунна система, човек може да получи по-тежка реакция, като копривна треска, голямо подуване и зачервяване или подути лимфни възли. Децата често получават по-силна реакция към ухапванията от възрастните.


Какво е усещането при ухапване от комар?

Човек може да почувства ужилване, когато комарът пробие кожата, за да смуче кръв. След това най-досадният симптом на ухапване от комар е сърбежът.


В повечето случаи реакциите при ухапвания от комари са доста леки и изчезват в рамките на няколко дни. Те могат да бъдат по-обезпокоителни за деца и хора с нарушена имунна система. В редки случаи може да възникне по-тежка алергична реакция, която причинява болки в тялото, главоболие и треска.


Как се лекува ухапването от комар?

Лечението на ухапванията от комари се състои в измиване на мястото със сапун и топла вода. Може също да бъдат използвани обезболяващи средства без рецепта, антихистамини или локални лекарства против сърбеж, за да бъде контролирана болката и сърбежа. Прилагането на пакет с лед върху кожата също може да облекчи сърбежа. При дете със сърбящи ухапвания от комар трябва да бъде проверено дали ноктите на ръцете му са изрязани, както и да му бъде напомняно да не се чеше.


Рядко се случва човек да изпита тежка алергична реакция към ухапване от комар. Ако бъдат развити болки в тялото, главоболие или треска след ухапване, е необходимо търсенето на лекар. Това може да бъдат симптоми на тежка реакция от ухапването или заболяване, пренасяно от комари.


Какви заболявания могат да пренасят комарите?

Комарите могат да пренасят вируси, бактерии и паразити в слюнката си. Когато ухапят човек, те могат да предадат тези патогени в тялото му, причинявайки тежко и дори животозастрашаващо заболяване.


Например, комарите са известни носители на малария, вируса на „Западен Нил“, треска денга, жълта треска и някои вируси, които причиняват енцефалит.  Това прави комарите едни от най-смъртоносните животни на планетата.


Някои болести не могат да се разпространяват чрез ухапване от комар. Например, няма риск от заразяване с ХИВ или хепатит чрез ухапване от комар.


Как можете да бъдат предотвратени ухапванията от комари?

Ухапването от комар не може да бъде предотвратено напълно, но е възможно шансовете за ухапване да бъдат намалени. Комарите се размножават във вода, затова е полезно премахването на застоялата вода в близост до домовете.


Също така е важно поддържането на добре подрязана тревата и растителността близо до дома. Препоръчително е слагането на мрежи против комари, за да не могат да влязат в дома. И когато човек е навън в залесени или тревисти местности, е препоръчително да носи дълги ръкави и панталони, както и да използва репелент срещу насекоми.


За да бъдат предотвратени болести, пренасяни от комари, е важно човек да се увери, че се е ваксинирал, преди да пътува до чужди страни. Лекар може също да предпише перорални лекарства, за да бъде предотвратена малария или други заболявания.

 

Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Avoid mosquito bites
Food and Drug Administration (FDA). Beware of bug bites and stings
World Health Organization (WHO). Malaria
Healthline. Mosquito Bite Symptoms and Treatments