Диария на пътуващите, туристическо заболяване, диария на туриста са синоними на най-често срещаното инфекциозно заболяване при пътувания, основно в развиващите се страни. Съществуват редица метафорични описания на това състояние, като например „пътуването изпълва разума, но изпразва червата”.


Като диария на пътуващите се определя наличието на три или повече неоформени изхождания, с или без примеси на слуз и кръв в рамките на 24 часа. Към симптомокомплекса могат да се включват още гадене, повръщане, коремни болки, повишено образуване на газове, температура.


В 30 до 70% от пътуващите (най-често до дестинации в развиващите се страни) са засегнати от състоянието. По данни на Световната организация по туризъм около 50 милиона пътници ежегодно посещават развиващите се страни, което в проценти възлиза на 15-20 милиона пътници годишно, които са засегнати от заболяването или 40 000 пътници дневно.Високорискови дестинации са страните от Латинска Америка, Азия, Африка. Най-често заболяването се развива още през първата седмица от пребиваването и е с инкубационен период от няколко часа до няколко дни, взависимост от заразния причинител.


Основният механизъм за предаване на инфекцията е фекално-оралният, а заразяването се осъществява със замърсена храна и вода. По-висок риск съществува за приемащите антиацидни средства (срещу киселини), тъй като се намалява количеството на солна киселина, имаща и антибактериална функция.


Бактериите са най-честите причинители – до 80% от случаите, а по-рядко паразити или вируси в останалите 15-20%.


По продължителността на инкубационния период и някои специфични симптоми могат да бъдат дадени насоки за вида на причинителя. Независимо от това най-точна оценка се получава след микробиологично изследване.


Инкубационен период в рамките на няколко часа и проява на експлозивно повръщане насочва за заразяване със Staphylococcus aureus или Bacillus cereus. При поява на водниста диария често се изолира ентеротоксигенни щамове на Escherichia coli. Анамнеза за консумация на морски продукти и развитие на профузна водниста диария насочва за заразяване с холерния вибрион.


Примеси от кръв и слуз в изпражненията, на фона на оскъдни изхождания насочват към щамовете от род Shigella.


NEWS_MORE_BOX


За предотвратяване на състоянието е необходимо спазването на някои прости правила, но същевременно важни и ефективни. По отношение на храната – препоръчва се избягване консумацията на пресни и непреминали през термична обработка ястия. Рискови са храните, които се продават по пазари, разполагащи се на улицата и от съмнителни търговци. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат щателно измивани с вода.


В най-добрия случай водата, която консумирате трябва да бъде бутилирана или поне преварявана вкъщи. Използването на лед също носи опасност, поради факта, че няма сигурност от каква вода е приготвен. Добавянето на йодна тинктура (поне 5 капки) е също ефективно средство за пречистване на водата.


За повечето страни се препоръчват ваксини преди заминаване за конкретната държава. На пазара се предлагат ваксина срещу холерния вибрион, срещу коремен тиф, хепатит А и други предаващи се по фекално-орален механизъм заболявания.


Носенето на дезинфектанти за ръце (съдържащи >60% алкохол) може да улесни пътниците преди хранене, в случаите, в които измиването на ръцете е невъзможно. Дезинфектантите за ръце не са особено ефективни срещу някои паразити и вируси (в частност норовируси), както и ако ръцете са видимо замърсени или мазни.


Антимикробната профилактика се счита за основна опция за предотвратяване на инфекцията. Флуорохинолоните осигуряват широк спектър на защита, но според насоките за превенция и лечение на диария на пътуващите трябва да се използва рифаксимин.