Каквo представлява туморът на хипофизата?

 

Туморът е анормален растеж на клетки поради генетична мутация в тяхната ДНК. Раковите заболявания могат да се появят почти навсякъде в тялото. Повечето туморни образувания на хипофизата са доброкачествени. Хипофизните тумори съставляват 10-15% от всички диагностицирани вътречерепни тумори, като около 90% от тях са аденоми (вид доброкачествени тумори, които се развиват от жлезистия епител). Хипофизните аденоми обикновено се разделят на три категории, в зависимост от техните биологични особености -доброкачествен аденом (среща се най-често); инвазивен аденом, навлизащ в околните тъкани (съставлява около 35% от случаите) и карцином - злокачествен (среща се при 0,1%-0,2%) от пациентите. Неинвазивните и несекретиращите хормони аденоми на хипофизата се считат за доброкачествени. Инвазивните аденоми могат да навлязат в твърдата мозъчна обвивка, черепната кост, а също така и в клиновидната кост. За поставяне на диагнозата се изследват хормоналните нива, като се прилагат и методи за образна диагностика (компютърна томография или магнитен резонанс). Лечението и прогнозата при хипофизните тумори се определя от вида на тумора и от неговия размер и прогрес. Оперативното лечение се прилага често при тумори на хипофизната жлеза, то може да се съчетае и с лъчетерапия.Чрез транссфеноидална аденомектомия може да се премахне аденом, без да се засягат други части на мозъка.


 

Какво представлява хипофизата?

 

Хипофизната жлеза представлява овално тяло, разположено в ямка на черепната основа и е свързана с хипоталамуса. Има овална форма – дължина 8-10 мм, ширина 12-15 мм, височина 5-6 мм. По отношение на теглото си тя показва големи индивидуални различия. При мъжа тя тежи средно 0,6 г. При жените по време на бременност тя се увеличава и след раждането не се връща към първоначалното си състояние – поради това при жени с повече раждания тя може да тежи повече от 1 г. Към хипофизната жлеза се отнасят и части на хипоталамуса. Цялата субстанция на жлезата се разделя на две части - аденохипофиза (предна част) и неврохипофиза (задна част). Двата дяла на хипофизата имат различен клетъчен строеж и произвеждат различни хормони.

 

Кои са хормоните на хипофизата и каква е връзката им с туморите?

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Хормони на предната част на хипофизата:

 

Растежният хормон (GH,соматоторпин) спомага за растежа на тялото по време на детството. Ако туморът засили неконтролируемо продуцирането на този хормон, може да се стигне до болетното състояние – акромегалия ( заболяване, характеризиращо се с нарастване на крайните части на тялото, зрителни нарушения, промени във физиката и др.).

 

  • Тироид-стимулиращият хормон (TSH, наричан още тиротропин ) стимулира растежа на щитовидната жлеза и освобождаването на тироиден хормон. Тироидният хормон регулира метаболизма. Ако туморът на хипофизата я кара да произвежда прекалено много тироид-стимулиращият хормон, може да причини хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза).

 

  • Адренокортикотропният хормон (ACTH, известен също като кортикотропин ) предизвиква надбъбречните жлези да растат и да произвеждат стероидни хормони (като кортизол). Твърде много кортикотропин от хипофизата причинява болестта на Кушинг, чиито симптоми могат да включват засягане на белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна и бързо натрупване на тегло и затлъстяване от центрипетален тип (централен тип), мастна гърбица, луновидно лице и др.
  • Лутеинизиращият хормон (LH) и фоликулостимулиращият хормон (FSH) също се наричат гонадотропини . При жените главните им ефекти са върху яйчниците, където регулират овулацията (освобождаването на яйцеклетките) и производството на хормоните естроген и прогестерон. При мъжете, те контролират тестостерона и производството на сперматозоиди в тестисите. Пролактинът е хормон, отговорен е за синтезата на кърма у жената. Неговата функция при мъжете не е известна. Повечето тумори на хипофизата започват в предната част на жлезата.