Как се класифицират аденомите на хипофизата въз основа на влиянието им върху хормоните?

 

Аденомите на хипофизата също се класифицират и според това дали те влияят твърде много на синтеза на хормони и ако го правят, кои точно хормони синтезират. Ако хипофизният аденом произвежда големи количества хормони, той се нарича функционален. В противния случай той е нефункционален.


 

Повечето от функционалните аденоми могат да се открият чрез кръвни тестове или да се изследват след като бъдат отстранени чрез операция. Въз основа на тези резултати, аденомите се класифицират като:

 

  • Произвеждащи пролактин аденоми (пролактиноми), които представляват около 4 от 10 тумора на хипофизата;
  • Аденоми, секретиращи растежни хормони, които съставляват около 2 от 10 тумори на хипофизата;
  • Кортикотропин-секретиращи аденоми (около 5% до 10%);
  • Генодотропин-секретиращи аденоми (по-малко от 1%);
  • Тиреотропин - секретиращи аденоми (по-малко от 1%).

 

Някои аденоми секретират повече от един тип хормон. Видът хормон, който произвежда аденомът, силно влияе на симптомите, които пациентът проявява. Туморът също така влияе върху това, кои изследвания да се използват за диагностицирането му, изборът на лечение и перспективата на пациента. Пролактиномите най-често се лекуват с бромокриптин (bromocriptine) и допаминовите агонисти каберголин (cabergoline) или квинаголид (quinagolide), като тези медикаменти водят до намаляване на размерите на тумора, както и до облекчаване на симптомите. Лечението се проследява чрез методи за образна диагностика, с които се следи промяната в размерите на тумора. Соматотропните аденоми реагират на лечение с октреотид (аналог на соматостатина). Противно на пролактиномите, соматотропните аденоми реагират слабо на лечението с допаминови агонисти.

 

Нефункционалните аденоми представляват около 3 /10 от всички тумори на хипофизата и причиняват симптоми само, ако са достатъчно големи.

 

Карциноми на хипофизата

 

Злокачествените заболявания на хипофизната жлеза са редки. Само няколко стотин са били описани в медицинските издания. Те могат да се появят на всяка възраст, но повечето се срещат при по-възрастни хора. Тези ракови заболявания обикновено продуцират хормони, както много аденоми.

 

Повечето карциноми на хипофизата приличат много на аденоми на хипофизата под микроскоп, така че лекарите имат проблеми да ги разграничат. Всъщност няма добър начин да се разбере дали туморът на хипофизата е карцином, а не аденом, докато той не се разпространи в друга част на тялото. Ако това се случи, това обикновено се случва от 5 до 10 години след първата операция. Най-често той се разпространява в главния мозък, гръбначния мозък, менингите (покритието на главния и гръбначния мозък) или костите около хипофизата. Рядко тези ракови заболявания се разпространяват в други органи като черния дроб, сърцето или белите дробове.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Други тумори в областта на хипофизата

 

Съществуват и други видове доброкачествени тумори, които растат в района на хипофизата, както и някои злокачествени такива. Всички те са много по-редки от аденомите на хипофизата. Тератомите, герминомите и хориокарциномите са редки тумори, които обикновено се срещат при деца или млади пациенти. Те не се развиват от клетките на хормоните на самата хипофизна жлеза, но могат да растат в хипофизата и да я повредят.

 

Колоидните кисти и ганглиоцитоми на хипофизата са редки тумори, които обикновено се срещат при възрастни.

 

Краниофарингиомите са бавно развиващи се тумори, които възникват над хипофизната жлеза, но под самия мозък. Те понякога натискат хипофизата и хипоталамуса, причинявайки хормонални проблеми. По-чести са при децата, но понякога се наблюдават и при по-възрастните.

 

Тумори, които са започнали в някои други части на тялото (като рак на гърдата), понякога се разпространяват в хипофизата. Тези ракови заболявания се класифицират и лекуват въз основа на мястото, където са започнали и не се смятат за тумори на хипофизата.