Какво представлява туморът на гръбначния мозък?

 

Туморно образувание на гръбначния мозък в спиналния канал или в костите на гръбначния стълб възниква, когато генетична мутация кара клетките да се делят неконтролируемо и по този начин нараства техния брой. Туморът на гръбначния мозък възниква по-рядко от този на главния мозък. Той може да бъде злокачествен или доброкачествен и може да се развие в прешлените на гръбначния стълб (вертебрален тумор) или да възникне в гръбначния мозък (тумор на гръбначния мозък).


 

Гръбначният мозък (medulla spinalis) представлява дълга колона от нервни влакна, която осъществява двупосочна връзка с главния мозък и координира дейността на различни органи. Разположен е в канала на гръбначния стълб. Около гръбначния мозък има три защитни обвивки (менинги). Външната обвивка е наречена dura mater (твърда), средната е arachnoidea (паяжинообразна), а най-вътрешната е pia mater (мека мозъчна обвивка).

 

Какви тумори на гръбначния мозък съществуват?

 

Съществуват два основни вида тумори, които засягат гръбначния мозък – интрамедуларни (произхождащи от веществото на гръбначния мозък) и екстрамедуларни (произхождащи от мозъчните обвивки и от коренчетата на гръбначния мозък).

 

Интрамедуларните туморни образувания произлизат от глиалните клетките в самия гръбначен мозък, като например астроцитомите или епендимомите.

 

Екстрамедуларните тумори се развиват в поддържащата мрежа от клетки около гръбначния мозък. Те се подразделят на епидурални - такива, които се локализират над твърдата мозъчна обвивка (между нея и костния канал на гръбначния стълб) и субдурални - такива, които се локализират под твърдата мозъчна обвивка (между нея и паяжиновидната мозъчна обвивка). Въпреки че те не водят началото си от самия гръбначен мозък, тези видове тумори могат да повлияят на функцията му като окажат натиск върху него и коренчетата, които излизат от него, а и доста често и върху артериите на коренчетата като смущават кръвоснабдяването на гръбначния мозък. Примери за екстрамедуларни тумори, които могат да засегнат гръбначния мозък са - шваноми, менингиоми и неврофиброми.

 

Тумори от други части на тялото могат да се разпространят (метастазират) в прешлените, тъканта около гръбначния мозък или в редки случаи в самия гръбначен мозък.

 

Гръбначномозъчният тумор може да доведе до болка, неврологични проблеми и парализа. Злокачествен или не, той може да бъде животозастрашаващ и да причини трайна нетрудоспособност.

 

Какви симптоми може да предизвика?

 

NEWS_MORE_BOX

 

В зависимост от местоположението (кой сегмент от гръбначния мозък засяга) и вида на тумора, могат да се изявят различни симптоми, особено когато туморът засяга самия гръбначен мозък, околните нерви или кръвоносни съдове:

 

  • Болка в гърба, понякога ирадиираща (отразена) към други части на тялото;
  • Загуба на усещане, особено в ръцете или краката;
  • Трудно ходене, понякога водещо до падания;
  • Намалена чувствителност към болка, топлина и студ;
  • Загуба на контрол над червата и пикочния мехур;
  • Мускулна слабост, която може да се появи в различна степен и в различни части на тялото, в зависимост от това, кои нерви или сегменти от гръбначния мозък са засегнати;
  • Болката в гърба е често срещан ранен симптом, както на доброкачествените, така и на злокачествените тумори на гръбначния стълб. Болката може да се разпростре до краката и ръцете и може да стане по-силна с течение на времето въпреки лечението. Развитието на заболяването се проявява с различни темпове. Злокачествените образувания на гръбначния мозък растат по-бързо околкото доброкачествените.