Какво представлява туларемията?

Туларемия представлява инфекциозно заболяване, което спада към групата на зоонозите (болести, които се предават от животните на хората), причинява се от инфекция с бактерията Francisella tularensis, която се намира в дребни бозайници като гризачи и зайци, и членестоноги като кърлежи.

 


Бактерията, която причинява туларемия, най-често се предава на хората чрез ухапване от кърлежи, комари, мухи, както и при контакт със заразено животно или вдишване или поглъщане на бактерията. Не са известни случаи на предаване на заразата от човек на други хора. Тежестта на туларемията варира значително. Някои случаи са леки и самоограничаващи се, други могат да имат сериозни усложнения, а малък процент от случаите са с фатален край.


Какви са симптомите на туларемията?

Симптомите на туларемия варират значително при засегнатите лица. Някои хора може да нямат видими симптоми, докато други могат да развият сериозни усложнения, засягащи няколко органи и системи на организма с потенциално животозастрашаващи усложнения. След заразяването периодът, при който се появяват симптомите (инкубационен период), обикновено трае от три до пет дни, но може да отнеме и две седмици.


Повечето случаи на туларемия започват с бързо проявяване на неспецифични, грипоподобни симптоми, включително - температура, втрисане, главоболие, мускулна болка (миалгия), болки в ставите (артралгия), загуба на апетит и общо усещане за лошо състояние (неразположение).


Допълнителни симптоми могат да се появят в зависимост от това как човек е заразен. Инфекцията през кожата (например, ухапване от кърлежи или боравене с инфекциозни вещества, съдържащи жизнеспособни микроорганизми) може да доведе до язва или обрив по кожата на мястото на инфекция и подуване, болезнени лимфни възли (лимфаденопатия). Тези случаи могат да бъдат посочени като улцеро-гландуларна туларемия.

 

В някои случаи засегнатите лица имат лимфаденопатия без никакви кожни симптоми. Тези случаи се наричат жлезиста форма на туларемия. Улцеро-гландуларната и жлезистата туларемия представляват повече от 75% от случаите.


Инфекцията чрез инхалиране (вдишване) на бактерията може да доведе до инфекция на белите дробове (пневмония), събиране на течност в плевралната кухина (плеврален излив) и белодробни абсцеси. Тези случаи се наричат пневмонична туларемия.


Консумацията на недобре термично третирано, заразено животинско месо или пиенето на замърсена вода може да доведе до болки в гърлото, гадене, повръщане, диария и коремна болка. Тези случаи се наричат орофарингеална туларемия. В редки случаи може да се появи стомашно-чревно кървене.

 

Туларемията може да засегне и очите, което води до възпаление на лигавицата, която покрива предната част на очната ябълка (конюнктива), състояние, което се нарича конюнктивит. Конюнктивитът може да причини болка, зачервяване и сърбеж на очите. Близките лимфни възли могат да бъдат подути и болезнени. Тези случаи се обозначават като окологендуларна туларемия.


Някои хора могат да развият тифоидна форма на туларемия, при която се развиват треска, миалгии и общо неразположение, без придружаващи кожни лезии или лимфаденопатия. Поради липсата на видими симптоми, тази форма на туларемия е трудна за диагностициране.


Кои органи още може да засегне туларемията?

Туларемията има потенциал да засегне различни органи на тялото, включително централната нервна система, сърцето и черния дроб, което води до възпаление на мембраните около мозъка и гръбначния мозък (менингит), възпаление на ципата на сърцето (ендокардит) и възпаление на черния дроб (хепатит). Допълнителните сериозни усложнения, потенциално свързани с туларемия, включват инфекция на кръвта (сепсис) и инфекция на различни кости (остеомиелит).


Библиография:
Longo DL, et al. eds. Harrison’s Principles of Internal Medicine;
Goethert HK, Shani I, Telford SR 3rd. Genotypic diversity of Francisella tularensis infecting Dermacentor variabilis ticks on Martha’s Vineyard, Massachusetts. J Clin Microbiol.