Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което се причинява от Mycobacterium tuberculosis. Заразяването с нея може да бъде първично и вторично. Вторичното заразяване се осъществява от вече съществуващо огнище на туберкулоза в организма и по различни начини се заразяват други органи от тялото.
 
Най-честите начини за вторично заразяване са по кръвен път, по лимфен път и по съседство от поразен орган, като инфекцията се разпространява в останалите тъкани в пряка близост с огнището на туберкулоза. Тези три начина са и най-честата причина за кожната форма на туберкулоза.
 
В зависимост от статуса на имунната система и дали организмът има склонност за проява на алергична реакция спрямо туберкулозните бактерии може да има две основни форми на кожната туберкулоза – огнищна и дисеминирана (разпространена).
 
Към огнищните форми спадат следните видове:
 
- Лупозна – най-често се локализира по лицето, особено по носа, чийто хрущял разрушава, но щади костите. Обривната единица представлява възелче с кафяв цвят и на зачервена основа. След време се резорбира и остава малък белег. Може да се сбърка с кожните форми на сифилис.
 
- Скрофулозна – най-често засяга шията и мишниците. Започва от лимфните възли, като се образуват възловидни образувания, над които кожата е с ливиден цвят. В последствие те се размекват и образуват ходове, завършващи на повърхността на кожата, където изстича тяхното съдържимо. На мястото им се образуват по-късно белези от рани.
 
- Верукозна – развива се бавно в продължение на години. Най-често по китките и стъпалата. Трябва да се отличава от раково образувание и дълбоки гъбични огнища.
 
Дисеминирани форми
 
- Лихеновидни – често се среща при деца и млади индивиди. Разпространява се най-вече по тялото, а обривът представлява малки възелчета, които имат жълт или кафеникав цвят, а полето кожа около тях е зачервено. Важно е да се различи от кожни форми на сифилис, както и някои екземи и форми на лишей.
 
- Некротична – за тази форма е характерно, че се среща по-често при жени с промени в кръвоснабдяването на кожата. Могат да бъдат засегнати различни части от тялото – ръце, крака, седалище, подбедрици и други. Обривът е представен от възелчета, които са изпълнени с гной и се наричат папули. След преминаване на процеса се образуват подобно на язви формации, които заздравяват с белези. Тук трябва да бъдат различени от акнето и т. нар. фоликулити, които са възпаления на космените фоликули.
 
- Индуративна – заболяването се среща също при кожа с нарушено кръвоснабдяване, както е и при некротичната форма на кожната туберкулоза. Засегната е най-често кожата на подбедриците. Обривната единица представлява възелчета, които имат формата на лешник, а кожата около тях е зачервена. След заздравяване остават белези.
NEWS_MORE_BOX
 

Как се поставя диагнозата?

От значение е разказът на пациента и дали в миналото е боледувал от туберкулоза. Правят се инструментални и лабораторни изследвания, с които се дава потвърждение на диагнозата. Прави се микробиологична посявка, както и проба Манту.
 

За кои заболявания трябва да се мисли и да се отдиференцират от кожните форми на туберкулоза?

Това е проказата, която протича и със засягане на тъканите и органите в дълбочина. Някои кожни форми на сифилиса може да наподобяват силно туберкулозните кожни обриви. Биопсията може да изключи дали кожните лезии не са форма на рак на кожата. Някои инфекции, като еризипелът, например може да оприличава също кожната туберкулоза.
 

Какво е лечението?


То е комплексно, най-често от няколко медикамента и в продължение на по-дълго време – месеци. Следи се за странични реакции и да няма резистентност на бактериите към антибиотика. Добро влияние оказват ултравиолетовите лъчи и приемането на витамин D.