Цветана Якимова работи в областта на ХИВ/СПИН от 10 години. Мениджър е по мониторинг и оценка към Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването. Занимава се със събирането, обработването и анализа на данни, както и с наблюдение на дейностите и осъществяване на контрол върху тяхното качество.

Завършва висше образование в областта на хуманитарните науки - приложна лингвистика и следва социология. 
 
 
През последните години се наблюдава тревожна тенденция за разпространението на ХИВ/СПИН – долната възрастова граница за инфектиране с ХИВ става все по-ниска. Каква е причината?
 
Действително през последните пет години между 45-50% от всички новооткрити случаи засягат млади хора до 29 години, като долната възрастова граница все повече намалява. 
 
През 2012 г. например са регистрирани 5 случаи при лица под 17 години. Това не са случаи, в които инфекцията е предадена от майките им по време на раждане или кърмене, което всъщност е тревожното тази година. Според експертите, инфекцията най-вероятно е предадена по кръвен път, чрез използване на нестерилни материали за инжектиране. 
 
Затова трябва да се обърне внимание на превантивните дейности и начините, по които човек може да се зарази и съответно да се предпази. 
 
Колко са новооткритите случаи на ХИВ/СПИН през тази година и общият брой на ХИВ-позитивните лица в България?  
 
Според данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 25 ноември тази година общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1612. 
 
От началото на годината новооткритите ХИВ-позитивни лица са 139, като за същия период на 2012 г. броят им е 183, което означава, че не се наблюдава тенденция за увеличаване на случаите.  
NEWS_MORE_BOX
 
А колко са ХИВ-позитивните у нас, според неофициалната статистика?
 
Според експертни оценки и математически модели, разработени от Световната здравна организация и програмата на ООН за ХИВ/СПИН, в България броят на ХИВ-позитивните лица, които все още не знаят своя статус, може да достига до 3000. Важен приоритет в това отношение е разширяването на достъпа до анонимно, безплатно и доброволно изследване. Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) са доказали през годините, че са ефективни в тази си роля. 
 
На телефон 0700 1 30 40 на цената на един градски разговор всеки може да чуе съобщение за местонахождението им, както и да намери информация за тях в интернет. В страната има 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН – 5 в София, по един в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Враца, Стара Загора, Русе, Перник, Пазарджик, Добрич, Видин и Хасково.