Циститът представлява инфекция или възпаление на пикочния мехур. Често наблюдаван е при жените, при мъжете се среща по изключение. Около една пета от жените поне веднъж страдат от цистит. При мъжете риск от цистит се наблюдава с напредване на възрастта, който най-често е свързан с уголемяване на простатната жлеза.

В повечето случаи циститът е причинен от различни щамове на бактерията Ешерихия коли (E. coli), която нормално се намира в червата.


Циститът е инфекция, която не следва да безпокои, но при условие, че се предприеме навременното й лечение. Някои хора показват склонност към повтаряне на цистита, което създава риск от инфекции на бъбреците. Ето защо специалистите смятат, че е от съществено значение да се открие причината за повтарянето на заболяването.


Смята се, че жените са по-предразположени на заболяването заради по-късата уретра – тя е с дължина едва около 38 мм, което осигурява по-лесно навлизане на микроорганизми в пикочния мехур. Друга причина е малкото разстояние между ануса и края на уретрата, което осигурява лесен преход на бактериите към отделителната система.


Често причина за цистита е период на по-активен полов живот и висока честота на коитуси. Разположението на отвора на пикочния канал е почти в непосредствена близост до влагалището, което дава възможност за навлизане на вредни за пикочните пътища микроорганизми. Самият секс става причина за механичното травмиране на тъканите при канала и създаване на условия за възпаление.


Използването на диафрагми за предпазване от забременяване също крие риск от развитие на инфекция на пикочния мехур. В по-малка степен се наблюдава такъв, но го има и при употреба на презервативи и спермициди. По принцип бременните, заради натиска, който упражнява нарастващата матка върху органа, също проявяват склонност към цистит.


При мъжете циститът е по-обезпокоителен. Инфекцията е показател за друго заболяване и наличие на препятствие по пътя на урината за отделянето й.


По-трудно е поставянето на диагноза при възрастните хора, тъй като често симптомите са взимани за проявление на остаряването. Те погрешно се приемат от пациентите за инконтиненция, от което не смятат за необходимо споделянето на оплакванията си пред лекар и съответно не се предприема изследване на урина.


Американски проучвания показват, че момчетата през първата година от живота им проявяват склонност към инфекции на пикочния мехур, заради натрупване на бактерии между главичката на пениса и кожата и навлизането им в пикочния канал.


Освен чревната бактерия други основни виновници за цистита са хламидията и микоплазмата, които се предават по полов път.
 

 

При някои е невъзможно да се открият причините за честа повтаряемост и склонност към възпаление на пикочния мехур.


 

NEWS_MORE_BOXСимптомите на цистит включват: парене при уриниране, чести позиви по малка нужда, поява на нетипична миризма от урината, спазми на пикочния мехур. При някои пациенти се отчита повишаване на температурата, болки в корема и кръв в урината.


Не винаги обаче проблемите с по-честото отделяне означават цистит. Причината за болезненото уриниране в състояние на треска, кръв в урината, болки в корема и гърба може да е на заболяване на бъбреците, инфекция на простата, камъни в бъбреците и други по-сериозни състояния. Подобна картина налага консултация и получаване на медицински грижи.


Ако честото посещение до тоалетната е съпроводено с отделяне на секрет с неспецифична характеристика от вагината или пениса, то това е признак на полово преносимо заболяване, тазово възпалителна болест или друга сериозна инфекция.


Болезненото и затруднено уриниране също може да е показател за сексуално трансмитивна инфекция, камъни в бъбреците и пикочните пътища, но и на проблем с простата или туморно образувание.