Първа част на материала

 

Трябва да е ясно, че лечението на цистита зависи от причината за заболяването. Освен бактериален, циститът бива вирусен, туберкулозен и пр. Оплакванията могат да се дължат и на инфекция на пикочния канал, както и на злокачествен процес в отделителната система и др.


 


Дори и "самолечението" да даде резултат, той е временен и заболяването продължава да прогресира. Нелекувана инфекцията може да достигне бъбреците и други съседни органи, да доведе до изменения в пикочния мехур и други заболявания.
Дори когато пътувате, сте на планина, на отдалечено място, при признаци на цистит, особено когато симптомите се появяват за първи път, консултацията с лекар е наложителна.
 

Препоръчва се прием на повече течности, въздържане от пикантни, прекалено солени, кисели храни и алкохол, топло облекло.


При хроничен цистит преди отпътуване се налага консултация с лекуващия лекар. Той ще препоръча средство, което е най-подходящо да вземете в случай на рецидивиране на симптомите по време на път.
 

 

Често рецидивиращият цистит е признак за системни проблеми в организма и начина на живот.
 

 

При цистит не се препоръчва поставяне на топло върху корема, електрическа възглавница или грейка, тъй като това може да доведе до разпространение на инфекцията.8 фактора, предразполагащи към цистит

  • Общо понижаване на имунитета и налични хронични заболявания, стрес, нефрологични, гинекологични проблеми, полово предавани инфекции, бременност, спаднал имунитет в периода непосредствено преди менструация и др.

 

  • Простудяване, особено когато са засегнати областта на кръста и таза и краката.

 

  • Изменения на лигавицата на влагалището и пикочния канал. Дефицит на естроген, честа употреба на спермициди и неподходящи контрацептивни методи, възпаление на органите на малкия таз, склонност към констипация, заболявания на бъбреците – всички тези фактори водят до промени в тъканите на пикочния мехур, те стават по-рехави и податливи на инфекции.

 

  • Хигиената. Препоръчително е дамските превръзки и тампоните да се сменят възможно по-често. Необходимо е при тоалет на гениталиите движенията да се извършват от вагината към ануса, в протичен случай е много вероятно да се пренесе Escherichia coli и инфекцията да се разпространи и в пикочния канал и мехур. Има щамове Escherichia coli, които са изключително устойчиви, попаднали върху епителната тъкан на органите на отделителната система. В тази връзка не се препоръчва и аналният секс.

 

  • Неподходящо бельо. Бельото тип стринг буквално спомага предвиждването на Escherichia coli от областта на ануса към вагината. Опасността е подобна при носене на синтетични тъкани и бельо и дрехи, които се впиват в тялото.

 

  • При консумация на пикантна храна и алкохол с урината се отделят вещества, които дразнят стените на пикочния мехур. Това от своя страна е предпоставка за развитие на инфекция.

 

  • Рецидивите на цистит могат да се дължат на особености на анатомията на гениталиите. Ако уретрата се отваря във влагалището или се намира до него, при полов контакт от там в уретрата навлизат микроорганизми, които са част от вагиналната флора или други патогенни. Възможно е да се появи раздразнение на отвора на пикочния мехур при продължителен мнокократен секс. Неблагоприятно въздействие има и половото сношение при пълен пикочен мехур, при дефлорация и при инфектиране с патогенни микроорганизми от партньора.

 

  • Когато пикочният мехур се поддържа постоянно пълен, това води до разтягането му и загубата на еластичността му. Вредни са и честите посещения на тоалетната, в следствие на стрес, които също могат да намалят защитните сили на лигавицата му. За жените нормалната честота по малка нужда е един път на 3-4 часа.