Болка в долната част на корема, чести позиви по малка нужда (няколко пъти на час), чувство за пълен мехур след освобождаване, кръв в урината  - това са симптоми на цистит. Циститът е остър и хроничен. При хроничния, острите оплаквания се появяват 3 и повече пъти за една година или въобще не изчезват.


Възпалението на пикочния мехур може да се предизвика от инфекция с бактерии, вируси, гъбички и др. патогенни микроорганизми, камъни на бъбреците и пикочните пътища, чужди тела, ендокринни заболявания, климакс, физични и химични фактори, онкологични заболявания, лекарства. Съществува и вид цистит, наречен интерстициален, причините за който все още не са ясни.


Циститът е по-скоро заболяване при жените - те страдат 8-10 пъти по-често, отколкото мъжете. Това се дължи на особености на анатомията при жената: уретрата при представителките на нежния пол е 4-5 см, докато при мъжете тя е 18-23 см. Освен това отворът на уретрата, влагалището и ануса при жената се намират в непосредствена близост.

 

Мъжете страдат от цистит след 40-те, когато заболяването се развива по-скоро като вторично при хроничен простатит, аденом и др.

 
Циститът може да се лекува от личния лекар, но по-добрия вариант е терапията да се поеме от уролог. При жените се налага консултация и с гинеколог. В действителност често се получава така, че при уролозите от цистит, заболявания на пикочния мехур и бъбреците се лекуват представителите на силния пол, а жените преодоляват цистита при гинеколозите.


Преди назначаването на терапията се предприема анализ на урина, микробиологично изследване на влагалищен секрет и секрет от уретрата. Назначават се и изследвания за полово предавани заболявания, особено при рецидивиращ цистит. Възможно е лекарят да определи и други изследвания, включително ехографски, рентген и др.


Симптомите на цистита изчезват бързо, което не означава излекуване на заболяването. Нелекуван, циститът преминава в хронична форма. Ето защо се препоръчва при първи симптоми да се потърси лекар. Неусложненият бактериален цистит се поддава лесно на антибиотична терапия. Препоръката е да не се пренебрегва класическото лечение и да не се прибягва до самолечение.


В действителност медикаментозният курс може да се окаже кратък. Съществува вариант на лечение на остър неусложнен цистит, който се извършва с еднократен прием на антибиотик.


Втора част на материала