Чернодробната цироза е късен стадий на фиброзната болест, довела до значителна увреда на нормалната чернодробна структура. Заболяването се характеризира с поява на регенеративни възли, заобиколени от фиброзна тъкан. Тази тъкан частично блокира притока на кръв през черния дроб.

 

Статистиката сочи, че около 1 на 400 възрастни имат цироза. Заболяването е по-често срещано при хора на възраст от 45 до 54 години. Реалната бройка на заболелите може да се окаже по-висока, тъй като много пациенти с цироза не са диагностицирани.


 

Към рисковата група спадат хора, злоупотребяващи от дълго време с алкохол, мъже на възраст над 50 години и пациенти с диабет тип 2.

 

Широка гама от заболявания могат да доведат до развитие на чернодробна цироза. В развитите страни повечето случаи са резултат от хронична злоупотреба с алкохол или хроничен хепатит С. В някои части на Азия и Африка, цирозата често е резултат от хроничен хепатит В.

 

Цирозата с неизвестна етиология, т.нар. криптогенна цироза, става все по-рядко срещана, тъй като се идентифицират много специфични причини, водещи до нейното развитие.

 

Травмата на жлъчните пътища също може да доведе до циротична болест, както се наблюдава при механична обструкция на жлъчните пътища, първичен холангит и първичен склерозиращ холангит.

 

Други причини за заболяването могат да бъдат хемохроматозата (натрупване на желязо в организма), муковисцидоза, болест на Уилсън (натрупване на мед в черния дроб), прием на някои медикаменти.  

 

Чернодробната цироза може да остане безсимптомна с години. Една трета от пациентите не развиват симптоми. Често първите прояви на заболяването са неспецифични и включват генерализирана умора, анорексия, неразположение и загуба на тегло.

 

Клиничните симптоми, които предполагат наличие на хронично чернодробно заболяване, но не са строго специфични за цироза са загуба на мускулна маса, побеляване на ноктите на ръцете, гинекомастия, атрофия на тестисите.

 

В много от случаите заболяването се диагностицира след изява на някои от усложненията.

 

Най-често срещаните усложнения са:

  • Портална хипертония. Цирозата забавя нормалния поток на кръв през черния дроб, като по този начин увеличава налягането във вената, доставяща кръв до него. Това от своя страна може да доведе до натрупване на течност в долните крайници и корема (асцит).
  • Асцитът от своя страна може да бъде резултат от неспособността на черния дроб да произведе протеина албумин.
  • Намаляване броя на белите кръвни клетки и на тромбоцитите. Това често е първият признак на болестта.
  • Кървене. Порталната хипертония може да доведе до пренасочване на кръв към по-малките вени. Напрегнати от това допълнително налягане в тях, могат да се спукат и да причинят сериозно животозастрашаващо кървене.
  • Инфекции. Асцитът може да доведе до бактериален перитонит, сериозна инфекция.
  • Недохранване. Заболяването може да затрудни обработката на хранителните вещества от тялото ви, водещо до слабост и загуба на тегло.
  • Чернодробна енцефалопатия. Тъй като увреденият черен дроб не е в състояние да „изчисти” токсините от организма, те се натрупват в мозъка.
  • Жълтеница
  • Хепатоцелуларен карцином

Прогнозата на заболяването е непредсказуема и зависи от много фактори като причина, тежест, наличие на усложнения или други налични заболявания и ефективност на приложената терапия. 

 

Пациентите, които продължават да приемат алкохол, дори и в малки количества, имат много лоша прогноза.

 

Когато заболяването е контролирано и пациентите не са развили тежки усложения, средната преживяемост е повече от 12 години. 

 

Прогнозата е по-лоша при хора с декомпенсирана цироза и при такива, развили усложнения като асцит, кръвоизлив, бактериален перитонит или карцином. Тези пациенти често се нуждаят от чернодробна трансплантация и когато такава не бъде направена, продължителността на живот може да бъде около 6 месеца.