Чернодробната цироза е едно от най-тежките и необратими състояния на черния дроб. Тя може да започне бавно, да се развива с години и да е напълно асимптомна, но може и да прогресира бързо, в зависимост от причината довела до нея. Черният дроб е орган в човешкото тяло, който отговаря за редица процеси: производство на важни протеини, преработка на хранителни вещества, превръщане на глюкозата в резервната форма гликоген, производство на жлъчен сок, производство на холестерол, обезвреждане на вредни субстанции, преработка на медикаменти и ред други.

 

Цирозата е прогресиращо заболяване, при което чернодробните клетки загиват и на тяхно място се появяват нови, нефункциолни чернодробни клетки, като така се променя нормалната структура на черния дроб и се образуват регененаторни възли. Тези промени в устройството пречат на нормалния кръвоток през черния дроб и се появява портална хипертония.


 

Така се нарушават и многото важни функции, които изпълнява органът.Проучванията показват, че цирозата е 12-тата водеща причина до смърт. Има много класификации на това заболявани, определяни съответно от етиологията, морфологичната характеристика, клиничното протичане. Една от тези класификации, базирана на етиологията е следната: постхепатитна цироза (вирусен хепатит B,C,D), алкохолна, билиарна, автоимунна (при автоимунен хепатит), застойна или кардиачна (десностранна сърдечна недостатъчност и други сърдечни заболявания), метаболитна (муковисцидоза, хемохроматоза и др.), токсична (медикаменти и токсини вещества), от други причини и криптогенна (от неизвестни причини).

 

Една от най-разпространените причини за цироза е инфекция с хепатитен вирус B,C,D. Коварното при тези инфекции е, че рядко има симтоми, които да сигнализират наличието на тези вируси. Заболяването може да се изкара без болният да разбере, че изобщо боледува от нещо. Така постепенно черният дроб се уврежда и се стига до цироза, която може да бъде установена случайно.

 

Много важно в тези случаи е лечението на вирусното заболяване, както и протекция на черния дроб, чрез съхранение на функциите му до колкото е възможно. Алкохолът е друга нерядко срещана причина. Повечето хора, които консумират алкохол в големи количества, се разболяват от чернодробна цироза, но не всички. Доказано е, че жените, злоупотребяващи със спиртни напитки са в по-голям риск за развитие на заболяването, отколкото мъжете.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Както бе споменато, цирозата е коварно заболяване освен заради нелечимостта си, но и поради своята асимптомност. Липсата на клиника важи само за началните й стадии. Когато е напреднала може да има неспецифични оплаквания от сорта на общо неразположение, безапетитие, загуба на тегло, лесна умора, повишена телесна температура и др. Пациентите събщават за коремен дискомфорт, тъпа болка в дясно подребрие, гадене, засилено образуване на газове.

 

При преглед на болен с цироза биха се видели следните симптоми: съдови звезди по лицето, врата, горните крайници; пожълтяване на кожата или на бялата част на очите; малинови устни; при мъжете се появява женски тип окосмяване атрофия на тестсите, увеличаване на гърдите; при жените- мъжки тип окосмяване по лицето и загуба на женския тип телосложение; разширени венозни съдове; асцит; хиперпигментация на кожата; промяна в системното и белодробно кръвообръщение. Когато лекарят преглежда пациента, той напипва твърд черен дроб, като в началните стадии е увеличен, а по-късно става малък по размери.

 

Нарушава се въглехидратния толеранс, може да се изчерпи гликогенът и да се стигне до хипогликемични състояния. Понякога първата проява на цирозата е нейното усложнение- декомпенсирана цироза или първичен рак на черния дроб. Лечението включва мерки срещу първопричината за цироза, ако е известна, общи мерки за подобряване на състоянието, лечение на възникналите усложнения.