Цервикалната спондилоза представлява често срещано заболяване на шийния гръбнак, в резултат на дегенеративни изменения, настъпили в него. Най-често изолираната причина е появата възрастово обусловени промени, засягащи междупрешленните дискове в тази част на гръбначния стълб.

 

Клиничната изява на заболяването може да е разнообразна и включва поява на болка във врата и раменете, болка в тилната част на главата, излъчваща се болка или изтръпване по дължината на ръцете, отслабване на мускулатурата в определени части на ръцете, както и признаци на възможно засягане на шийния гръбначен мозък, където освен оплакванията в горни крайници, се наблюдава характерно засягане и в долните крайници.


 

Какво представляват дегенеративните изменения в гръбнака и каква е тяхната роля в появата на оплакванията?

 

С напредване на възрастта настъпва постепенно дехидратация на междупрешленните дискове, които действат като „амортисъори” на гръбнака. Това води до намаляване на тяхната височина и настъпване на вторични промени – образуване на костни ръбове (остеофити) по задната повърхност на прешленните тела, хипертрофия на лигаментните връзки, укрепващи структурата на гръбнака. Всичко това може да доведе до засягане на околните нервни структури – излизащите от гръбначния мозък нервни коренчета или самия гръбначен мозък.

 

Дегенеративните изменения на гръбнака са възрастово обусловено явление, което радиографски може да се открие при една немалка част от изследваните хора след определена възраст, но не всички засегнати имат оплаквания, т.е клинична изява на състоянието.

 

Терапията най-често е консеративна, т.е симптоматична и цели отбременяване на засегнатите нервни коренчета от възникналото възпаление и оток, както и отпускане на паравертебралната мускулатура. Медикаменти на избор са нестероидните противовъзпалителни средства, мускулни релаксанти, физиотерапия и евентуално промяна в начина на живот, особено в случаите, когато това има потенциално отношение към настъпването на дегенеративните промени в гръбнака. В случаите, когато оплакванията резистират на приложеното лечение или се касае за развитие на цервикална миелопатия, може да се обсъди прилагането и на евентуална хирургична намеса.

 

Каква е клиничната изява на заболяването?

 

Клиничната картина на заболяването може да бъде разнообразна и включва:

  • Периодична болка във врата и раменете или т.нар. цервикалгия е най-често срещаният синдром в клиничната практика. Болката във врата често може да е съпроводена със скованост в същия и ирадиация към едното или двете рамене или тилната част на главата. Оплакванията може да са хронични или да се изострят в рамките на епизоди, разделени от дълги интервали на ремисия.Неврологичният статус, въпреки това, може да бъде нормален, което създава диагностична трудност;
  • Хронично субокципитално главоболие – може да бъде доминантен симптом при хора, страдащи от цервикална спондилоза. Болката може да ирадиира към черепа или основата на врата. Причината за поява на това главоболие трудно може да се обясни с притискане на излизащите от шийния гръбнак нервни структури;
  • Цервикална радикулопатия - най-често засегнати са С6 и С7 нервни коренчета, в резултат на дегенеративни изменения, настъпили съответно на С5-С6 или С6-С7 междупрешленно ниво. Често се открива предразполагащ фактор – предхождаща травма или повтарящ се травматизъм в областта. Оплакванията са от болка във врата, раменете или между лопатките, поява на изтръпване, излъчващо се по дължината на ръката към пръстите, слабост в ръцете с отслабване на мускулатурата, особено при хроничен ход на протичане;
  • Цервикална спондилогенна миелопатия – най-честата причина за настъпване на нетравматична парапареза и тетрапареза. Дължи се на засягане на шийния гръбначен мозък и се изразява в скованост на врата, неспецифична слабост, изтръпване и несръчност в ръцете. Освен в ръцете, се наблюдава и обикновено несиметрично засягане на краката със слабост в същите, както и скованост и спастицитет, загуба на т.нар. проприоцептивен усет. Поява на императивни позиви и по-често уриниране също са възможни съпътстваши симптоми.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Синдром на централния канал – наблюдава се често при възрастни пациенти, преживели остро настъпила хиперекстензия на гръбнака и предшестваща вторична стеноза, вследствие на дегенеративни изменения на същия. Характеризира се с по-изразевна слабост в горните крайници, в сравнение с долните, разнообразни сетивни нарушения под нивото на увредата, признаци за засягане на гръбначния мозък като спастицитет и задръжка на урината.