Какво представлява цервикалният тератом?

Цервикалният тератом е изключително рядък тумор, засягащ областта на шията, който произлиза от зародишните клетки. По-голямата част от тератомите се срещат в тестисите или яйчниците (половите жлези) или в долната част на гърба (кръстно-опашната област). В редки случаи могат да бъдат засегнати други области като шията. Повечето тумори на шията се срещат при деца и са доброкачествени. В изключително редки случаи цервикалните тератоми се срещат при възрастни и обикновено са злокачествени.


Терминът "рак" обхваща група заболявания, характеризиращи се с анормален, неконтролируем растеж на мутирали клетки, които нахлуват в околните тъкани и могат да се разпространят (метастазират) в отдалечени тъкани или органи на тялото чрез кръвообращението и лимфната система. Различните форми на рак се класифицират въз основа на вида на клетките от които произхождат, специфичния характер на злокачественото заболяване и клиничния ход на заболяването.Тератомите са тумори, които произлизат от зародишните клетки. Тератомът в редки случаи се появява в областта на главата и шията. Някои учени разграничават цервикалните от първичните тератоми на щитовидната жлеза. За поставянето на диагноза - първичен тироиден тератом трябва да се изпълни едно от трите условия: туморът трябва да заема част от щитовидната жлеза, трябва да съществува пряка връзка между тумора и щитовидната жлеза или тератома е придружен от отсъствие на щитовидна жлеза.

 

Въпреки това, повечето цервикални тератоми имат връзка с щитовидната жлеза и клиничната картина и прогнозата между тези тумори е една и съща. Поради това много изследователи не разграничават тези тумори и класифицират всички тератоми на шията като цервикални тератоми.


Какви са симптомите на цервикалния тератом?

Симптомите на цервикалните тератоми могат да варират в отделните случаи. Туморът може да бъде доброкачествен или злокачествени. Цервикалните тератоми възникват по-често при деца, отколкото при възрастни. При децата те обикновено са доброкачествени, а при възрастни те обикновено са злокачествени.


Специфичните симптоми, свързани с цервикалните тератоми при деца, варират в зависимост от размера на тумора. Малките тумори може да не причинят никакви симптоми. Въпреки това, голям тератом може да представлява физически недостатък или да притисне близките структури като трахеята.

 

Такива големи тумори могат да причинят допълнителни симптоми, включително - хрипове или свистене при дишане (стридор), затруднено дишане или задух (диспнея). Тези тумори също могат да притиснат хранопровода, като по този начин да възпрепятстват преглъщането. Може да се стигне до компресия на жизненоважни структури, което може да доведе до животозастрашаващи усложнения като дихателна недостатъчност.

 

Цервикалните тератоми при възрастни са изключително редки. В повечето случаи те са злокачествени и могат да се разпространят (метастазират) до близките лимфни възли и други органи на тялото, особено белите дробове. Както при децата, цервикалните тератоми при възрастни могат да компресират близки до тях структури като трахеята, което да доведе до респираторен дистрес и допълнителни симптоми.


Какви са причините за цервикалния тератом?

Точната причина за възникването на цервикалните тератоми не е известна. Най-вероятно тези тумори се появяват на случаен принцип (спорадично) без видима причина. Учените провеждат нови изследвания, за да научат повече за многото фактори, които могат да доведат до образуване на тумор.


Цервикалните тератоми са тумори на зародишните клетки, които се развиват в ембриона и по-късно се превръщат в клетките, които изграждат репродуктивната система на мъжете и жените. Повечето тумори на ембрионалните клетки се срещат в тестисите или яйчниците (половите жлези) или долната част на гърба (сакрококцигеален регион). Когато тези тумори се развиват извън половите жлези, те са известни като екстрагонадни тумори.


Тератомите се състоят от клетки, чужди по произход на частта от тялото, където се образува тератома. Те се състоят от клетки от трите основни зародишни пласта: ектодерма, ендодерма и мезодерма. От тези зародишни слоеве се образуват различните клетки и структури на тялото. Учените не знаят как се образуват екстрагонадни тумори на зародишните клетки. Предложени са няколко теории.


Една теория изказва предположение, че зародишните клетки случайно мигрират до необичайни места в началото на развитието на ембриона (ембриогенеза). Обикновено такива мигрирали зародишни клетки дегенерират и умират, но в случаи на екстрагонадни тератоми учените спекулират, че тези клетки продължават да претърпяват митоза (процесът, при който клетките се делят и размножават), като накрая образуват тератом.


Библиография:
Kirchhoff M, Zimmermann B, Gundlach KK, Henkel KO. Neonatal cervical teratoma: case report.
Riedlinger WF, Lack EE, Robson CD, Rahbar R, Nose V. Primary thyroid teratomas in children: a report of 11 cases with a proposal of criteria for their diagnosis.
Lukman MR, Jasmi AY, Sarinah B, Nurishmah I, Aishah AS. Malignant cervical teratoma in an adult presenting with impending airway obstruction..