Какво е церебрална атрофия?

Атрофията на главния мозък (церебралната атрофия) е състояние, при което главния мозък или определени негови области се свиват по размер. Атрофията варира по тежест и степента на увредата определя нейното въздействие.

 


Леката степен на церебрална атрофия невинаги е проблем. Значителна мозъчна атрофия може да бъде свързана с големи неврологични заболявания, като голям инсулт или прогресивна деменция. В някои случаи не е ясно дали церебралната атрофия е причинила заболяването или обратното.

Какви са причините за възникването на церебрална атрофия?

Има различни причини за възникването на церебрална атрофия. Състоянието е възможно да възникне поради прогресиращо неврологично заболяване, увреждане на мозъка или може да присъства при раждането. Редица неврологични синдроми се характеризират с дегенерация на определени клетки в мозъка. Болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер са най-известните невродегенеративни заболявания, които засягат мозъка. Други включват:

Все още не е ясно защо се развиват тези състояния. Специалистите смятат, че появата на церебрална атрофия може да се дължи на комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. Понякога придобито състояние, като СПИН, може да бъде свързано с възникването на церебрална атрофия и дегенеративна деменция.

 

Синдромът на Вернике-Корсаков (Wernicke-Korsakoff) може да причини прогресивна мозъчна атрофия и поведенчески промени във връзка със злоупотребата с алкохол. В някои случаи церебралната атрофия възниква поради внезапно увреждане на мозъка, като:

Тези причини се различават от дегенеративното неврологично заболяване, защото включват епизоди, а не прогресия на увреждането. Повтарящата се травма на главата може да причини множество епизоди на увреждане на мозъка, което води до тежка церебрална атрофия и състояние, описано като хронична травматична енцефалопатия (ХТР).

 

Повтарящите се инсулти могат да причинят множество области на атрофия в мозъка, като обикновено причиняват промени в поведението и съдова деменция (атеросклероза на мозъчните съдове). Понякога множествената склероза (МС) може също да причини области на атрофия в главния мозък.

 

След като област от мозъка бъде увредена, тя може да бъде изложена на възпаление и подуване. В крайна сметка това може да причини некроза на засегнатите мозъчни клетки. Церебралната парализа (ЦП), която е вродено състояние, може също да бъде свързана с церебрална атрофия, въпреки това мозъчната атрофия невинаги присъства при ЦП.

 

Също така е възможно церебрална атрофия да присъства при раждането. Това може да се случи като част от неврологичен синдром или поради недостатъчно развитие на мозъка.

Какви са симптомите на церебралната атрофия?

Атрофията на главния мозък по същество означава, че невроните и връзките между тях са претърпели некроза. Засегнатите зони на мозъка не могат да функционират правилно. Локализацията на процеса определя и вида на симптомите, които изпитва пациентът. Атрофията на главния мозък може да бъде фокална или генерализирана:

 • Фокалната церебрална атрофия засяга един или повече специфични области на мозъка;
 • Генерализираната церебрална атрофия засяга почти еднакво целия главен мозък във всички негови области.

Обикновено при церебрална атрофия все още има някои функциониращи неврони сред тези, които са претърпели некроза, така че симптомите може да са частични, а не пълни.

 

Прогресивната атрофия на главния мозък обикновено възниква в зряла възраст, проявявайки се със загуба на умения. Състоянието има тенденция да бъде генерализирано, въпреки че може да има области на мозъка, които са засегнати повече от други. Има тенденция симптомите бавно да се влошават в течение на месеци или дори години. Симптомите на прогресивна мозъчна атрофия включват:

 • Деменция;
 • Промени в поведението;
 • Загуба на паметта;
 • Нарушение на мисленето и действията;
 • Мускулна скованост, бавни движения и/или треперене, характерни за болестта на Паркинсон.

Острата фокална атрофия на мозъка, която настъпва седмици след внезапните симптоми на инсулт, травма на главата или инфекция, може да доведе до:

 • Слабост в ръката и/или крака и областта на лицето;
 • Изтръпване;
 • Промени в зрението;
 • Проблеми с баланса.

Вродената мозъчна атрофия има тенденция да засяга определени области на мозъка, но не и целия мозък еднакво. Симптомите могат да бъдат забележими в ранна детска възраст и е възможно да включват:

 • Гърчове;
 • Проблем при ходене;
 • Забавена реч;
 • Трудности в ученето.

Референции:
1. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Cerebral atrophy information page
2. Chabran E, Noblet V, de Sousa PL, et al. Changes in gray matter volume and functional connectivity in dementia with Lewy bodies compared to Alzheimer’s disease and normal aging: implications for fluctuations
3. Fjell AM, Sørensen Ø, Amlien IK, et al. Self-reported sleep relates to hippocampal atrophy across the adult lifespan: results from the Lifebrain consortium