Какво представлява целулитът?

Целулитът е често срещана бактериална кожна инфекция. Целулит може да се възникне, когато бактериите навлязат в тялото поради нарушаване на целостта на кожата, например ухапване от насекомо. Целулитът засяга и трите слоя на кожата и може да причини симптоми като:

 • Зачервяване;
 • Подуване;
 • Възпаление

Целулитът се лекува с антибиотици, но ако не бъде лекуван, той може да стане животозастрашаващ.Как ухапване от насекомо предизвиква целулит?

Целулитът може да възникне навсякъде, където има нараняване на кожата. Това включва лицето, ръцете и клепачите. Най-често обаче целулитът се появява върху кожата на подбедрицата.


Ухапвания и ужилвания от насекоми, като комари, пчели и мравки, могат да нарушат целостта на кожата. Бактериите, които живеят на повърхността на кожата, след това могат да навлязат в тези малки точки на пробита от ухапване или ужилване кожа и да предизвикат инфекция. Агресивното разчесване на местата на ухапване от насекомо също може да разрани кожата.


Всяка бактерия, която човек срещне, може да попадне върху неговата кожа и евентуално да предизвика инфекция. Може също така бактерии да проникнат през кожата чрез разчесване с мръсни нокти или ръце.


Няколко вида бактерии могат да причинят целулит. Най-често срещаните са стрептококи от група А, и стафилококи. Метицилин-резистентният стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus) или MRSA също може да причини целулит.


Какви са симптомите на целулит, причинен от ухапване от насекоми?

Симптомите на целулит, причинен от ухапване от насекоми, включват:

 • Болка и чувствителност, на мястото на ухапване от насекомо;
 • Възпаление;
 • Зачервяване;
 • Подуване;
 • Червени ивици или петна в близост до областта на ухапване от насекомо;
 • Топла на допир кожа;
 • Потъмняване на кожата

Ако целулитът не бъде лекуван, той може да се развие в сериозна инфекция. Признаците за влошаване на инфекцията включват:

 • Треска;
 • Подути лимфни възли;
 • Гной или изтичане на секрет от мястото на ухапване

Кога ухапванията от насекоми са опасни?

Ухапванията от насекоми невинаги са сериозни, но целулитът трябва да бъде приет насериозно, когато се появи. Лекарят може да предпише антибиотици, които трябва да излекуват инфекцията за 5-14 дни. Ранното лекуване на инфекцията е ключът към предотвратяването на нейното прогресиране.


Ако бактериалната инфекция не бъде лекувана, тя може да се разпространи в лимфните възли и в крайна сметка да навлезе в кръвта, вероятно дори в тъканите и костите. Това състояние се нарича системна бактериална инфекция, известна още като сепсис.


Сепсисът е животозастрашаващо състояние и се нуждае от спешна медицинска помощ. Инфекцията може да се разпространи в кръвта, сърцето или нервната система. В някои случаи целулитът може да доведе до ампутация, рядко може да причини дори смърт.


Прогресиралият целулит може да изисква хоспитализация, затова симптомите трябва да бъдат наблюдавани за възможно влошаване. Също така може да бъдат приложени интравенозни антибиотици.


Кога трябва да бъде потърсена лекарска помощ при целулит?

Целулитът невинаги е спешно състояние, но въпреки това изисква лечение. Ако зоната на зачервената и възпалена кожа изглежда се разширява, но няма други признаци на влошаване на инфекцията, може да бъде потърсена консултация с лекар.


Когато подутото и чувствително място се разраства или пациентът показва признаци на влошаваща се инфекция, като треска, трябва да бъде потърсена спешна медицинска помощ. Инфекцията може да стане сериозна, ако не бъде лекувана бързо.


Един от начините за наблюдение на възпалената зона за разрастване е внимателно да бъде нарисуван кръг около подутата област на кожата. След това нарисуваният кръг трябва да бъде проверен два до три часа по-късно. Ако зачервяването излиза извън нарисувания кръг, възпалението и инфекцията се разрастват.


Как може да бъде предотвратен целулитът при ухапване от насекомо?

Някои стъпки могат да помогнат за предотвратяването на целулит при наранявания или ухапвания от насекоми по кожата:

 • Разчесването на кожата е един от основните начини бактериите да проникнат в кожата и да причинят инфекция. Необходимо е да бъдат използвани кремове или лосиони против сърбеж, които могат да помогнат за намаляване на усещането за сърбеж;
 • Чистата кожа намалява риска бактериите да проникнат в рана. Важно е измиването на областта със сапун и вода за почистване и изплакване на засегнатата кожа и зоната около нея. Измиването трябва да бъде извършвано поне веднъж на ден, докато раната от ухапването изчезне;
 • Може да бъде използван вазелин или антибиотичен мехлем за образуване на защитна бариера, която да покрива засегнатата област. Антибиотичният крем може да помогне за намаляване на подуването и възпалението, което намалява дразненето и сърбежа;
 • След като мястото на ухапването от насекомо бъде почистено и върху него бъде нанесен крем, то трябва да бъде покрито с превръзка, за да бъде предпазено от замърсяване и бактерии. Покриването на мястото с превръзка също може да предпази от разчесване на раната. Препоръчително е превръзката да бъде сменяна ежедневно, за да бъде поддържана зоната чиста и да бъде намален рискът от инфекция;
 • Полезно е поставянето на пакет с лед, увит в кърпа върху ухапаното място. Леденият компрес причинява изтръпване на кожата и може да помогне за намаляване на желанието за чесане на мястото на ухапването от насекомо;
 • Множество бактерии, живеят под ноктите и за да бъде намален рискът от разпространение на патогени по кожата, се препоръчва ноктите да бъдат подрязвани;
 • Полезно е хидратирането на кожата с лосион, за да не се издуши и напука при многократното измиване със сапун

Ако областта около ухапването от насекомо започне да се зачервява и подува, възможно е да се е развила инфекция. Мястото трябва да бъде наблюдавано за симптоми. Трябва да бъде потърсена спешна медицинска помощ, ако бъдат развити треска или подути лимфни възли.


Библиография:
American Academy of Dermatology (AAD). Cellulitis
Mayo Clinic Staff. Cellulitis
Healthline. Can You Get Cellulitis from a Bug Bite?
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Price N. Management of cellulitis after insect bites