1. Какво представлява тромбофлебитът на синус кавернозус?

Този вид тромбофлебит е много тежко вътречерепно усложнение на активна инфекция в средното ухо. То се характеризира с изключително голяма смъртност дори в изразената антибиотична ера. Състоянието е смъртоносно, ако не се открие навреме и не се започне спешна терапия.

 


2. Причини за развитието му

Инфекцията прониква в кавернозния синус след инфекция на ушите, носа, параназалните синуси, зъбите, устната и носна кухина и гръкляна.

 

Инфекцията достига синуса по няколко начина. При остро възпаление на средното ухо кръвоносните съдове, които преминават през тъпанчевата кухина, може да тромбозират. Пътят на разпространение при този вид инфекция е през кавернозния плексус на сънната артерия, който отвежда инфекциозните патогени директно в кавернозния синус.


Инфекцията на кавернозния синус може да се развие като усложнение на тромбофлебит на сигмоидния синус. Също така до тромбоза на кавернозния синус се стига при инфекция и тромбоза на югуларната вена.

 

При заболявания на носната кухина и околоносните синуси инфекцията може да проникне в кавернозния синус през предната лицева вена. Това се случва най-често като усложнение при изстискване на гнойни пъпки и циреи по горната устна и в носната кухина.


При фронтален, етмоидален и сфеноидален синус инфекцията може да се разпространи и да обхване кавернозния синус.

 

NEWS_MORE_BOX

3. Каква е клиничната картина?

При това заболяване симптоматиката е много добре изразена. Поддържа се тежко общо състояние, сепсис и висока температура в диапазон между 37 – 41 градуса. Пациентите се оплакват от силно главоболие и постоянна унесеност. Налице са също така вратна ригидност, отпадна симптоматика на крайниците и гълтателните рефлекси. Причина за последното е въвличане на мозъчната тъкан и обвивки във възпалителни процес, което протича като базален менингоенцефалит.


Тромбозата на кавернозния синус протича с много характерни местни симптоми, които улесняват клиничната диагноза. Състоянието протича с оток на клепачите, екзофталм, оток на конюнктивата, очните ябълки са неподвижни, а дисковете на зрителните нерви са застойни.


Важно е да се отбележи, че заболяването протича в началния период едностранно, но много бързо прогресира, паралелно с утежняване на заболяването, поради добре изразената вътречерепна връзка между двата кавернозни синуса в двете уши.

 

4. Диагностика

Най-важно за поставянето на диагнозата е добре снетата анамнеза, която цели получаване на информация за началото на заболяването, прогресия и рискови фактори за развиване на състоянието. При съмнение между две и повече диагнози с обща симптоматика се пристъпва към компютърна томография.

 

5. Какво лечение се прилага?

Първоначално се цели откриване на причинителя. След което се пристъпва към хирургичното му отстраняване. В последствие се прилагат силни широкоспектърни антибиотици, витамини, антикоагуланти и при нужда - кръвопреливане.


До най-тежките усложнения на заболяването се достига при закъснял преглед от лекар, поради мълниеносно настъпващи увреждания и метастатично разнесени септични агенти. Те поразяват бъбреци, бели дробове, черен дроб и мозък. Тромбофлебитът на кавернозния синус прогресира до дихателна недостатъчност и сърдечна смърт.