1. Какво представлява трийодтиронинът?

Трийодотиронинът е хормон на щитовидната жлеза, който играе жизненоважна роля в метаболизма на тялото, сърцето и храносмилателната система, върху мускулния контрол, развитието на мозъка и поддържането на костите.


Хормонът е известен още като Т3.Трийодотиронинът е активният от двата синтезирани от щитовидната жлеза хормона. Приблизително 20% от трийодтиронина се секретира в кръвния поток директно от щитовидната жлеза. Останалите 80% се получават при преобразуването на тироксина от органи като черния дроб и бъбреците.

 

2. Как се контролира трийодтиронинът?

Производството и освобождаването на хормоните на щитовидната жлеза, тироксин и трийодтиронин, се контролира от система за обратна връзка, включваща хипоталамуса, хипофизната жлеза и щитовидната жлеза. Активирането на хормоните на щитовидната жлеза, след това се контролира в телесните тъкани като черния дроб, мозъка и бъбреците от ензими, наречени тироксин-дейодинази, които превръщат в активна форма трийодотиронина. Повечето от циркулиращия трийодтиронин в тялото (около 80%) се получава по този начин.

Производствената система на хормони на щитовидната жлеза се регулира от отрицателна обратна връзка, така че когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза тироксин и трийодтиронин се покачат, те предотвратяват освобождаването на двата тиротропин-рилизинг хормона от хипоталамуса и на хормоните от щитовидната жлеза и хипофизната жлези. Тази система позволява на тялото да поддържа постоянно ниво на хормоните на щитовидната жлеза.

 

3. Какво се случва, ако нивата трийодтиронин в организма са много високи?

Тиреотоксикоза е името на състоянието, в което хората имат твърде много хормони на щитовидната жлеза в кръвта си. Това може да доведе от свръхактивност на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), до състояния като болест на Грейвс, възпаление на щитовидната жлеза или доброкачествен тумор. Тиреотоксикозата  се отличава с подуване на шията поради разширяването на щитовидната жлеза, известно още като гуша.

NEWS_MORE_BOX

 


Други симптоми на тиреотоксикозата включват непоносимост към топлина, загуба на тегло, повишен апетит, честа дефекация, нередовен менструален цикъл, ускорена или неравномерна сърдечна дейност, сърцебиене, умора, раздразнителност, тремор, загуба на косата и прибиране на клепачите, което води до изпъкване на очите.


4. Какво се случва, ако нивата на трийодтиронин в организма са много ниски?

Хипотиреоидизъм – при него производството на хормони от щитовидната жлеза е твърде малко. Това може да се дължи на автоимунни заболявания, нисък прием на йод или прием на лекарства. Хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение за физическото и психическото развитие, хипотиреоидизмът при бременната и през детството води  до увреждания, засяга физическото и интелектуално развитие.

Хипотиреоидизмът при възрастни води до забавяне на функциите на тялото със симптоми като умора, непоносимост към ниски температури, ниска сърдечна честота, наддаване на тегло, намален апетит, лоша памет, депресия, скованост на мускулите и безплодие.