По високите стойности на холестерол в кръвта не може да се предвиди рискът от инсулт при жените, са изводите от датско изследване, публикувано в Annals of Neurology.


Високият холестерол може да бъде показател за риск от инсулт при мъжете, но само когато стойностите му са два пъти над нормата, констатират учените от Университетската болница в Копенхаген.

 


Изследването проследява 13 951 души в продължение на 33 години, при което се отчитат 837 сучая на инсулт при мъжете и 837 при жените.


При анализа на данните става ясно, че по стойностите на холестерола при жените не могат да се правят изводи за риска от инсулт. При мъжете се отчита такъв при стойности над 9 mmol/l. За сметка на това изследователите забелязват, че има връзка между липидния профил въобще и стойностите на триглицеридите и риска от инсулт и при двата пола. Според тях триглицеридите са показател за неусвоени мазнини от организма.


Повечето случаи на исхемичен инсулт се дължат на уплътняване на артериите, което нарушава кръвоснабдяването и води до образуване на съсиреци в мозъка.

 

За да се установи рискът от инсулт, следва да се измерва не само съдържанието на холестерол в кръвта, но въобще на серумните липиди, особено на триглицеридите. Според медиците изследването трябва да стане рутинно с цел предотвратяване на случаите от инсулт.