Добър холестерол, лош холестерол, наситени и ненаситени мазнини – за да се предпазите от сърдечно-съдово заболяване или се поддържате в добра форма, се сблъсквате с наименованията на толкова много видове мазнини... Всъщност, не е задължително да сте наясно с всяка една липидна форма...


Но триглицеридите са може би най-лесни за разбиране. Те са молекули, които се намират в кръвта, а високата им концентрация се свързва с висок риск от сърдечно-съдово заболяване.


Представляват една от основните форми на мазнини в тялото. От количеството им зависи наличието на всички онези, в повечето случаи нежелани, закръглени форми по тялото.


Получават се в организма след усвояването на мазна храна. По принцип всяко количество излишна храна, която се погълне, независимо дали това са въглехидрати, мазнини или белтъчини, също дава като краен резултат триглицериди.


Тези молекули се свързват в групи. Пренасят се в кръвта с помощта на определени протеини, липопротенини.


Триглицеридите се „поемат“ от мастните клетки, за да бъдат съхранени като източник на енергия, когато организмът изпитва дефицит от храна.Как може да се контролира концентрация на триглицеридите в кръвта като превантивна мярка срещу сърдечно-съдово заболяване?

Анализът на липидния състав на кръвта, включително и на триглицеридите, се извършва с тест, т.нар. липиден панел, същия, който се използва за определяне на количеството на добър и лош холестерол. Експерти препоръчват изследването да се прави редовно след навършване на 20-годишна възраст, тъй като понастоящем проблемът с повишените липиди в кръвта е широкоразпространен от младежка възраст, заради което се наблюдава повишена честота на сърдечно-съдови заболявания нетипични за младите хора, включително и фатални събития като инфаркт.


Тестът се извършва сутрин на гладно, тъй като мазнините, които се съдържат в храната и другите вещества повишават нивото на триглицеридите. Така няма вероятност резултатът да се повлияе и той ще покаже действителната концентрация на триглицериди в кръвта в дадения случай.


В продължението: кои стойности на триглицериди са високи и начини за редуцирането им.