Какво представлява треската при вирусна инфекция?

Повечето хора имат телесна температура от около 37 °C и всяка температура, която надвишава нормалната граница, се счита за треска. Треските често са знак, че организмът се бори с някакъв вид бактериална или вирусна инфекция. Вирусната треска представлява всяка треска, която е причинена от основно вирусно заболяване.


Съществуват множество различни вирусни инфекции, които могат да засегнат хората - от обикновена настинка до грип. Нискостепенната треска (повишение на температурата, което обаче не надхвърля 37,8 °C) е симптом на много вирусни инфекции. Но някои вирусни инфекции, като треската Денга, могат да причинят по-висока температура.Какви са симптомите на треската при вирусна инфекция?

Вирусните трески могат да варират в температура от 37 °C до над 39 °C, в зависимост от вируса, който е причинил инфекцията. При вирусна треска се появяват и някои общи симптоми като:

 • Втрисане;
 • Изпотяване;
 • Дехидратация;
 • Главоболие;
 • Мускулни болки;
 • Чувство на слабост;
 • Загуба на апетит

Тези симптоми обикновено продължават най-много няколко дни.


Какво причинява вирусната треска?

Вирусната треска се причинява от инфекция с вирус. Вирусите са много малки инфекциозни агенти. Те заразяват и се размножават в клетките на тялото. Треската е начинът, по който организмът се бори с вируса. Много вируси са чувствителни към промени в температурата, затова внезапното повишаване на телесната температура прави тялото по-малко гостоприемно за вирусите. Съществуват много начини, чрез които може да стане заразяване с вирус:

 • Вдишване. Ако човек с вирусна инфекция киха или кашля близо до здрав човек, той може да вдиша капчици, съдържащи вируса. Примери за вирусни инфекции, които се предават по въздушно-капков път включват грипът и обикновената настинка.
 • Поглъщане. Храната и напитките могат да бъдат замърсени с вируси, които при консумация могат да заразят организма. Примери за такива вируси включват норовируси и ентеровируси.
 • Ухапване. Насекоми и други животни могат да са носители на вируси. Чрез ухапване тези животни могат да заразят човек. Примери за вирусни инфекции, които са в резултат от ухапвания, включват треска Денга и бяс.
 • Телесни течности. При някои вирусни заболявания, телесните течности на болния съдържат вируса и при контакт с тях става предаване на заболяването. Примерите за такъв вид вирусна инфекция включват хепатит В и ХИВ.

Как се диагностицира вирусна треска?

Както вирусните, така и бактериалните инфекции често причиняват подобни симптоми. За да бъде диагностицирана вирусна треска, трябва първо да бъде изключена бактериална инфекция. Това може да стане като бъдат взети предвид симптомите и медицинската история на пациента, както и чрез вземането на проби за микробиологично изследване.


При възпалено гърло, чрез тампон се взема проба за търсенето на бактерии, причиняващи оплакванията. Ако пробата излезе отрицателна, вероятно се касае за вирусна инфекция.


Също така може да бъде взета проба от кръв или други телесни течности, за да бъде проверено за определени маркери, които могат да показват вирусна инфекция, като например броя на белите кръвни клетки.


Как се лекува вирусната треска?

В повечето случаи треската, причинена от вирус, не изисква специфично лечение. За разлика от бактериалните инфекции, вирусните не реагират на антибиотици. Вместо това лечението обикновено се фокусира върху облекчаването на симптомите. Общите методи за лечение включват:

 • Прием на лекарства за намаляване на температурата без рецепта, като ацетаминофен или ибупрофен, за намаляване на треската и нейните симптоми;
 • Почивка;
 • Прием на много течности, за да може тялото да остане хидратирано и за възстановяване на течностите, загубени при изпотяването;
 • Прием на антивирусни лекарства

Библиография:
Kramer LD. (n.d.). Overview of viral infections
Steckelberg JM. (2017). Bacterial vs. viral infections: How do they differ?
Healthline. A Guide to Viral Fevers