Треперенето е един от най-общите симптоми, за които се оплакват пациентите пред доверените си лекари. Той може да бъде много общ или да предоставя богата съпътстваща клинична картина. Треперенето освен на съвсем случайни нервни провокации, може да бъде и симптом за начало на някои сериозни заболявания, които изискват лекарски преглед и започване на терапия.

 

1. При редовен прием на кафе, кола или черен чай, както и други напитки богати на тонизиращи субстанции и кофеин, треперенето може да бъде основен симптом в клиничната картина. Той се развива вследствие на въздействието на кофеина върху централната нервна система и внезапната превъзбуда от страна на мозъка. По този начин се ускорява изпращането на нервни импулси по инервационните линии на тялото, което предизвиква хиперсъкращения в двигателната мускулатура.


 

Според някои лекари приемът на напитки с кофеин е високорисков и може да бъде повод за физическо пристрастяване към напитките, независимо от това дали дозата им е в минимално или увеличено количество. Съпътстващите симптоми като главоболие, гадене, повръщане и раздразнителност са алармиращи и подсказват за директно намаляване в дозите кофеин, които се приемат ежедневно, както и консултация със специалист, който да установи дали има други увреждания върху организма с подобна клинична находка.

 

2. Приемът на някои медикаменти в по-големи количества, както и комбинирани терапия, често могат да доведат до поява на симптоми на треперене. Специалистите съветват в такива условия да се потърси консултация с лекар или фармацевт, които да предложат обективен вариант за промяна на медикамента и дозата, макар и с промяна на генеричния препарат и неговото заместване с медикамент от същата фармацевтична група.

 

3. В условията на съвременния забързан живот стресовите ситуации са непрекъснато явление за повечето хора. При някои от тях се среща генетична предразположеност за треперене в отговор на стресов стимул в ежедневието. За препоръчване е да се потърси консултация със специалист, но някои физически упражнения, като йога, аеробика или гимнастика, могат да спомогнат за овладяване на провокираните симптоми от ежедневния стрес.

 

4. Промяната в нивото на кръвната захар често може да бъде повод за поява на треперещи явления. Комбинацията на тремор с чувство за глад, слабост, прекомерно изпотяване, ускорен сърдечен ритъм, умора, изпъкнали очи и уголемяване в щитовидната жлеза може да са симптоми за моментна хипогликемия, която трябва да се овладее бързо, иначе може да бъде животозастрашаващо състояние. В условията на тази спешност се препоръчва поставянето на пакетче захар под езика на болния, които да се усвоят и да предотвратят негативните въздействия на ниската кръвна захар. След възвръщане на нормалния ритъм на организма, болният трябва да приеме още едно пакетче захар, за да повиши стойностите на кръвна захар достатъчно, така че кризата да не се повтори отново в кратък срок от време.

 

5. При базедова болест симптомът треперене също се забелязва. Той е комбиниран със загуба на телесно тегло, повишен апетит, нервност, прекомерно изпотяване, сърцебиене, умора и изпъкване в очите. Уголемяването на щитовидната жлеза също може да бъде клиничен белег, макар и да не се проявява веднага след настъпването на увредите. Тя може да бъде опипана съвсем спокойно с ръце, установявайки се пълната консистенция на жлезата. При навременно поставената диагноза повечето пациенти много бързо възстановяват нормалното си качество на живот с прием на някои медикаменти, потискащи функцията на щитовидната жлеза.

 

Треперене може да се срещне и при други форми на хипертиреоидизъм. В тези условия обикновено клиничната картина се представя от данни за треперене, страх, слабост, умора и сърцебиене. Тези симптоми се проявяват най-често при хора между 30 и 40 години. Подходяща терапия с тиреостатици довежда до бърза регулация на функцията на щитовидната жлеза и позволява възвръщане към нормален и спокоен начин на живот.

NEWS_MORE_BOX

 

6. При изпитване на някои силни емоции, както и при хронична умора, също може да се срещнат симптомите на треперене и сърцебиене. В тези условия се препоръчва консултация със специалист, който да назначи правилна релаксираща терапия и да предостави полезни съвети за релакс на своите пациенти. При навременно взети мерки почти всички случаи на есенциален тремор се повлияват успешно.

 

7. Треперенето може да бъде симптом и на болестта на Паркинсон и множествена склероза. В клиничната находка при паркинсонова болест се засичат симптоми на треперене, придружено от бавни и резки движения в крайниците, нарушено запазване на равновесие, труден и неразбираем говор, затруднено преглъщане и други. Тази болест се проявява най-често във възрастта около 50 години. При навременно предприети мерки за лечение, прогресията на заболяването се намалява значително.

 

8. Някои форми на треперене може да се придружат от изтръпване, мравучкане и двойно виждане. Към симптоматичния комплекс също така може да се срещнат слабост и мускулни спазми, разлики в настроението, изпускане на тазовите резервоари и замъглено зрение. В тези случаи най-вероятно се касае за начеваща форма на множествена склероза, което налага преглед от специалист по неврология и започване на правилна терапия за овладяване на болестния процес.