Известно е, че физическа или психическа травма, преживяна в детската възраст може провокира намаляване на защитните сили на организма.
 

 

Психолозите обясняват, че дори, ако средата се промени организма продължава да е под влияние на преживяния стрес. Това може да се отрази не само на поведението и емоционалната стабилност но и на физиологичните процеси, протичащи в организма.
Наскоро американски учени установиха, че процесите на стареене са по-бързи при хора, преживели физическа или емоционална травма в детството.
 


 

Резултати от проучването се публикувани в специализираното издание Biological Psychiatry.
Учените са наблюдавали промените в крайните участъци на хромозомите, наречени теломери. Теломерите не позволяват грешно копиране на ДНК-материала по време на  делене на клетките, но с течение на времето се скъсяват и възможността за възникване на грешка в генетичния материал се увеличава.
 

 

Според учените, травмите в ранна детска възраст могат да повлияят на развитието на човека на клетъчно ниво, като провокират по-бързото скъсяване на теломерите. Според тях, психичните и емоционалните травми са в състояние да повлияват клетъчното стареене и провокираните от това заболявания.
 

 

Знае се, че причина за скъсяване на теломерите и ускоряване на естествената клетъчна смърт (апоптоза) са вредни фактори, като злоупотреба с медикаменти и наркотични вещества,    тютюнопушене, затлъстяване, липса на физическа активност, и др.