До 50 км в час, а дори и повече може да достигне опитният скиор. С подобно темпо, за съжаление, освен удоволствието и адреналинът се покачва и рискът от травми.


Макар ски съоръженията и ски да стават все по-безопасни и достъпни, високата скорост и сложните маневри предполагат много и различни травми на опорно-двигателния апарат. По отношение на локализацията си травми могат да се получат на всяка част от тялото, но най-често страдат коленете и раменният пояс.


Нарастващата популярност на сноуборда е причината броят на хората по пистите да се увеличава все повече. Около половината от всички травми на ски курортите са на сноубордисти. При карането на сноуборд по-уязвими са горните крайници, докато при практикуването на традиционните алпийски ски, нараняванията на долните крайници са най-честото явление.Важно е да се отбележи, че модерните ски обувки защитават глезена и пищяла, но до голяма степен предават част от натоварването към коляното, което увеличава риска за травми в областта. В миналото обувките за ски са били направени от кожа и травмите на глезените са били значително по-чести.


Делът на нараняванията в областта на главата е 15%, докато тези на гърба варират между 1 и 17%, а в раменния пояс достигат до 11% по данни на Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons.


Най-често срещаната травма, около 35% от всички контузии на долните крайници, е колянната. И по-конкретно нараняване на медиалния колатерален лигамент - вътрешна странична връзка.


Увреждания на кръстните връзки се получават най-често при сблъсък, падане назад с външна ротация в коляното или рязко спиране на пистата.


Травмите на мениск са значително по-рядко, в сравнение с други спортове. Доста често се наблюдават и комбинирани травми от наранявания на предни, странични връзки и менискус. В повечето случаи увреждането на ставните връзки е съчетано и с разкъсване на менискус или колатерални връзки. Най-вече колатрелните връзки на коляното се увреждат вследствие от падане или пренатоварване на връзките в позиция със свити навътре колена.


За да се получи травма на менискус не е нужно да има голяма сила или тежко падане, а понякога травми се получават и при по-рязко спиране или навяхване в коляното. В някои от случаите разкъсването на менискус остава скрито, а единственият симптом е болката в коляно при изкачване на стълби и блокиране в ставата. Поради тази причина при продължаваща повече от седмица болка в коляното трябва да се направи обстоен преглед за уточняване на причината ѝ.


При по-тежки падания, освен костите на подбедрицата може да се получи и фрактура на шийката на бедрената кост. Типична е и т.нар. „скиорска" фрактура на подбедрицата (счупване в костта над скиорската обувка). Причина за скиорска травма в коляното са нерегулираните автомати на обувките – при падане автоматът не се отваря и усукването се предава в коляното.


По отношение на горния крайник най-срещани са раменните изкълчвания, разкъсвания на ротаторния маншон, скиорския палец (травма, при която при падането с щека в ръка се получава разкъсване на един от лигаментите в основата на вътрешната страна на палеца), както и травми на акромиоклавикуларната става.


Травмите на рамото при ски са сравнително чести и се получават най-вече при падане с отведена ръка в положение на външна ротация. При това в зависимост от силата може да се получи навяхване, изкълчване в областта на раменната става, а при по голяма сила на удара и фрактура на шийката на раменната кост. Тъй като раменната става е по-мобилна от другите стави, тя е и по-нестабилна. Най-често фрактура на ключицата при ски се получава при падане върху рамото или отведена ръка. Състоянието е свързано със силна болка и деформация в областта на ключицата, като в по-тежките случи може да изисква оперативно лечение.


Основните съвети, които дават специалистите са свързани с ранното обучение, което задължително начинаещите скиори трябва да преминат, както и добрата предварителна подготовка, свързана с издържливостта и подобряването на времето за реакция при спортиста. От съществена важност също е използването на професионално ски оборудване, което трябва да се тества и регулира всеки ден, преди качването на пистата.


Преумората също оказва влияние. Специалистите съветват също да спрете с карането за деня, преди умората да повлияе на способността Ви за правилна оценка на условията.


Скиорите, които още не са свикнали с новия екип, с усещането на обувките, по-често претърпяват травма. Лошото състояние на снега, особено заледения и стар сняг, се оказва ключов фактор при травмите.