Чести травми в контактните спортове са тези на пръстите на ръцете и значително по-рядко на тези на краката. Най-чести са навяхванията и изкълчванията (луксации), но инцидентите с пълно или частично отлепване на нокът също не са за подценяване. Основно травмите се получат при посрещане на топката с пръсти, удар от друг играч или падане. В рубриката контактни спортове влизат футболът, баскетболът, волейболът, бейзболът, ръгбито, както и бойните спортове и изкуства.


Травмите при посрещане на пръста, независимо дали при удар с друг човек или предмет могат да бъдат разделени условно на четири степен и в зависимост от това разделение се предприемат различни мерки за лечение.


При първа степен е налице минимално посрещане („набиване“) на пръста, без видимо увреждане на кожата. При тези травми не се изисква медицинско лечение и дискомфортът в мястото преминава в рамките на 5 дни.При втората степен има натъртване на пръста, което се придружава от подуване и увреждане на мускулната тъкан. Пострадалият се оплаква от силна болка.


При третата степен, поради увреждане на нервните окончания и връзковия апарат, е налице частична загуба на мобилност. В това състояние необходимостта от медицинска помощ от специалист е задължителна.


Четвърта степен се изразява в образуване на хематом. Пръстът придобива пурпурен нюанс, като в тези случаи се изисква спешна хоспитализация и лечение, в противен случай може да причини сериозни усложнения. При частични размествания се поставят стегната превръзка или специален ортопедичен фиксатор.


Факт е, че при силен удар не само мускулите, но и сухожилията, могат да бъдат повредени. Възможно е последиците да не се проявят веднага, но след няколко седмици или дори месеци да започват да създават дискомфорт.


Много често, при нараняване на пръстите частично се засяга и нокътната плочка. Тя променя цвета си, частично или напълно може да се "отлепва" от кожата върху, която се разполага. В тези случаи специалистите препоръчват премахването на повредената нокътна плочка, поради риска от задържане на микроорганизми, натрупването им, което от своя страна води до формиране на възпалително огнище.


Много хора не смятат, че набит нокът на крака е сериозна травма и не се лекуват, но това в повече случаи може да им изиграе лоша шега.


Панарициумът представлява гнойно възпаление на тъканите около крайната част или на цялата нокътна плочка. Остеомиелитът представлява засягане и на подлежащата кост и мускули в близост до възпалителното огнище. Рискът от възникването му се увеличава при непредприемане на мерки при тежки травми. Артритът на пръстите на краката може да се развие дори няколко години след нараняване.


Ако има достатъчно голяма сила, теоретично може да се получи изкълчване във всяка една става на пръстите в различна степен и посока. В зависимост от степента си те могат да бъдат пълни или частични, като при пълните липсва контакт между ставните повърхности.


При т. нар. деформация пръст-чукче в някои случаи заедно с разкъсването на връзката се откъсва и костен фрагмент. Когато силата е значителна, могат да се разкъсат няколко връзки в ставната капсула, при което се получава трайно разместване на фалангите или т.нар. изкълчване.


При лекото навяхване е налице значителна болка, оток, а в някои случаи и кръвоизливи, но няма деформация на пръстите или абнормална подвижност в междуфалангиалните стави. Движенията в пръстите са ограничени най-вече от отока и болката.


Навяхване с разкъсване на връзки или сухожилие, освен със значителната болка и оток може да се прояви още с нестабилност или деформация на пръстите. Движенията са силно ограничени до невъзможни.


За точната диагностика се изисква клиничен преглед и рентгенографско изследване. Рентгеновата снимка не показва разкъсването на връзки и сухожилия, но дава ценна информация за евентуални счупвания, отделяне на костни фрагменти или изкълчване.


От получаването на травмата до диагностицирането се прилага компрес с лед или „замразяване“ със спрей, както и временна имобилизация за предпазване от допълнителни травми.


При по-леките случаи може да се приложи тейпинг и да се продължи игра, особено ако в дадения спорт не се използват пръстите на ръцете.