Как се стига до травма на пикочния мехур?


Начините да се получи травма на пикочния мехур могат да са разнообразни:


Травма при фрактура на тазаВ резултат от фрактура на таза може да се получи перфорация на пикочния мехур. Приблизително 10% от пациентите с фрактура на таза могат да получат значително увреждане на пикочния мехур. При удар в корема с юмрук, ритник или удар с топка, пикочният мехур може да се рупторира (разкъса), когато е пълен.


Проникваща травма


При проникващата травма, както от куршум от огнестрално оръжие, така и при пробождане с остър предмет (нож), често тези пациенти понасят съпътстващо увреждане и на други коремни органи.


Акушерска травма


При раждане с помощта на форцепс (медицински инструмент, който прилича на голяма щипка) може да се стигне до засягане на мехура. Директното рупториране на пикочния мехур се съобщава само при 0,3% от жените, подложени на цезарово сечение.


Гинекологична травма


Перфорация на пикочния мехур може да се получи по време на трансвагинална или абдоминална (коремна) хистеректомия (хирургично отстраняване на матката).


Урологична травма


Перфорациите на пикочния мехур по време на разнообразни манипулации и операции не са необичайни:

 

  • биопсия - процедура, при която се взема малко парче тъкан за диагностични цели
  • цистолитолапаксия - процедура за премахване на камъни в пикочния мехур, при която чрез малък инструмент (цистоскоп), във формата на тръба, с камера в своя край, се поставя през уретрата в пикочния мехур, за да се види камъка. След това с помощта на лазер, ултразвук или механично, камъка се разбива на малки парченца, след което парченцата се премахват
  • трансуретрална резекция на простатата - безкръвен метод за лечение на увеличената простатата. Операцията се извършва през пикочния канал, като целта на операцията е да се изреже уголемената простатна тъкан, която притиска уретрата
  • трансуретрална резекция на тумор на пикочния мехур - ендоскопска интервенция, при която отстраняването на туморната формация се извършва през пикочния канал

 

Ортопедична травма

 

Ортопедичните материали могат лесно да проникнат в пикочния мехур, особено по време на вътрешно фиксиране на тазовите фрактури. Увреждания на пикочния мехур могат да възникнат и при поставянето на циментови субстанции, използвани за протезиране при артропластика.


Идиопатична травма на пикочния мехур


Пациенти, диагностицирани с алкохолизъм и лица, които хронично поглъщат голямо количество течности, са податливи на идиопатично (което се проявява внезапно и непредвидимо) увреждане на пикочния мехур. Предходна хирургична операция на пикочния мехур е рисков фактор, тъй като местата на разрезите са отслабени и са предразположени към рупториране.

 

NEWS_MORE_BOX


Как се диагностицира травмата на пикочния мехур?


Използват се следните методи:


Oбразна диагностика

 

  • ретроградна цистография - изследване, при което се вкарва контраст в пикочния мехур (чрез уретрален катетър), с помощта на който се правят снимки в различни проекции за да се визуализира травмата
  • микционната цистография - рентгеново изследване на пикочния мехур и уретрата, което се прави при изпразване на пикочния мехур (микция). По този начин може да се проследи състоянието на пикочния мехур и пикочния канал при травма на пикочната система
  • ехография -  помага да се определят мястото и големината на руптурата


Лабораторни изследвания се правят за следните показатели при наличие на травма на пикочния мехур - анемия (недостиг на еритроцити и/или хемоглобин в кръвта), левкоцитоза (повишен брой левкоцити), хематурия (наличието на кръв в урината), позитивна урокултура (микробиологична посявка на урина с цел откриване на микроорганизми)


Какво е лечението за травма на пикочния мехур?


Важно е да се овладее шока от травмата и кръвотечението и да се даде антибиотик.

 

  • При екстраперитонеална руптура – предприема се спешна операция за възтановяване на цялостта на пикочния мехур; дренира се съсирената кръв примесена с урина (урохематом); прави се лапаротомия (оперативно отваряне на коремната кухина при оглед за травми и на други органи)
  • При инраперитонеална руптура –  хирургическо зашиване, продължителен дренаж, поставяне на цистостома (куха тръба, която отвежда урината от пикочния мехур, вкарва се през през коремната стена).