За бъбречна травма говорим, когато бъбреците са наранени от външна сила. Бъбреците са предпазвани от мускулите на гърба и от гръдния кош. 

 

Нараняванията могат да се случат в резултат на тъпа или проникваща травма. При тъпата травма уврежданията са причинени от предмет, който не нарушава целостта на кожата. Докато при проникващата травма представлява увреждане, което нарушава целостта на кожата и прониква в тялото.


 

Всеки вид травма на бъбреците може да попречи на правилното осъществяване на техните функции. 

 

Пикочните пътища са дренажната система на тялото. Включват два бъбрека, два уретера, пикочен мехур и уретра.

 

Бъбреците са основният филтър на нашето тяло. Те пречистват около 150 литра кръв дневно. Всеки ден образуват около 1-2 литра урина, като изтеглят допълнително вода и отпадни продукти от кръвта. Урината обикновено преминава от бъбреците надолу към пикочния мехур и навън през уретрата. 

 

Като филтър, бъбрекът контролира много процеси в организма ни, за да ни поддържа здрави:

  • Водно-електролитното равновесие;
  • Нивата на електролитите (калий, калций, магнезий);
  • Отстранява отпадните продукти под формата на урина;
  • Регулира кръвното налягане и броят на червените кръвни клетки в кръвта

 

Когато бъбреците не функционират правилно, това може да доведе до редица здравословни проблеми и усложнения, които да засегнат целия организъм и да се стигне дори до диализно лечение.

 

Двата вида травматично увреждане на бъбреците се характеризират с различни симптоми и признаци.

 

При травмата, причинена от тъп предмет най-често се наблюдава хематурия. Тя може да бъде видима с просто око (макроскопска хематурия) или да се открие само при изследване на урината (микроскопска хематурия).

 

При този вид увреждане може да не се наблюдават външни признаци или наранявания по тялото. Но в някои случаи се появяват синини по гърба, на анатомичното място на бъбреците. 

 

Анурията (липсата на уриниране) е много сериозен проблем и изисква незабавна лекарска намеса.

 

Може да се подозира проникваща бъбречна травма, когато има рана от нож, куршум или друг предмет, който е пробил кожата. В някои случаи тези рани могат да бъдат малки или трудни за намиране. 

 

Нараняването на бъбреците се оценява по петстепенна скала въз основа на това какви увреждания са възникнали. Първа степен се отнася до леки наранявания, като натъртвания.

 

Степен 5 включва случаите на най-тежко увреждане на бъбреците, което е съпроводено с разкъсване на самия бъбрек и прекъсване на кръвоснабдяването му. Лечението зависи от състоянието на пациента, колко тежко е увреждането и дали са засегнати други органи.

 

Ако пациентът е стабилен и при травмата не са засегнати други органи, лечението обаче не вклюва хирургична интервенция. Пациентите се поставят под постоянно наблюдение и се изчаква да спре отделянето на кървава урина. След напускане на болницата, проследяването продължава в дългосрочен план, за да се изключи късно кървене или повишаване стойностите на артериално налягане.

 

Най-честите проблеми след лечението са изтичане на урина или забавено кървене. Те могат да бъдат лекувани ендоскопски или чрез емболизация на кръвящия кръвоносен съд.

 

Друго сериозно усложнение е оформянето на т. нар. гноен джоб или абсцес около бъбрека. В този случай се налага поставя на дренаж и лечение с антибиотични средства.

 

Източник:

Kidney (Renal) Trauma: Symptoms, Diagnosis & Treatment - Urology Care Foundation (urologyhealth.org)