Топлинното изтощение е състояние, при което се наблюдава обилно потене и учестен пулс заради претопляне на организма. Топлинното изтощение е една от формите на хипертермия, свързани с висока температура на околната среда, наред с мускулните крампи и топлинния удар.

Причините за топлинното изтощение са продължително излагане на високи температури на околната среда. Особено изтощителна е комбинацията с висока влажност на въздуха и/или усилена физическа дейност. Състоянието налага мерки, тъй като е свързано с висок риск от топлинен удар и опасност за живота.

Организмът ни е устроен така, че да поддържа нормална телесна температура към 37 оС, независимо от температурите на околната среда. При по-високите й стойности започва процес на охлаждане, който се реализира чрез изпотяването. Прекалено високата температура, влажният въздух или физическата дейност при топло време могат да претоварят тази система, в резултат на което да се проявят обилно потене, жажда, изтощение и мускулни крампи.

Коварството на топлинното изтощение е в това, че понякога засегнатият или близките не разпознават навреме сигналите на тялото. Симптомите на топлинно изтощение могат да се появят изведнъж, неочаквано, но в други случаи да се изявяват епизодично при извършване на определена дейност, което може да обърка с друг здравословен проблем. При високи температури на околната среда винаги трябва да имате едно наум и да сте готови да реагирате при сигнали за затормозена дейност на организма. Не бива да подминавате дори леките симптоми, на които сте свикнали обичайно да не обръщате внимание при други обстоятелства. По принцип температура над 33 оС на околната среда може да доведе до топлинно изтощение, което и налага взимане на предпазни мерки за предотвратяването му.

 

 


Има по-висока опасност при...

До толинното изтощение може да се стигне заради неблагоприятно стечение на обстоятелствата и комбинация с други фактори, наред с прегряването на организма заради температурата на околната среда и активната физическа дейност, като обезводняване, неадекватно облекло и употреба на алкохол.

 

Жегата е особено опасна за възрастните над 65 години, малките деца под 4 и при свръхнормено тегло, тъй като при тези групи терморегулацията не работи достатъчно ефективно.


Рязката смяна на климата и температурата може да причини топлинно изтощение, дори и при здрав млад организъм.

Приемът на някои медикаменти също поставя в по-голям риск. Към тази група спадат лекарствата за регулиране на кръвното налягане и при сърдечносъдови заболявания като бета блокери, диуретици; антихистамини при алергични заболявания; успокоителни, транквилизатори (анксиолитици), невролептици; както и наркотични средства като кокаин, екстази, амфетамини и др.

NEWS_MORE_BOX

 

Симптомите

Симптомите на топлинно изтощение включват: хладна, влажна и настръхнала кожа, обилно потене, умора, световъртеж, причерняване, гадене, учестен пулс, ниско артериално налягане при изправяне, мускулни крампи, главоболие.

 

 

Особено внимание!

Признак за сериозността на състоянието е повишаването на телесната температура и невъзможността за регулирането й. Спешна медицинска помощ се налага при температура от 40 оС и повече. Това е признак за наближаващ топлинен удар, който е животозастрашаващ.
 

Мерките...

При съмнение за прегряване на организма е необходимо веднага да се преустанови извършваната дейност, да се приемат много вода и други течности (айрян, бульон, билков охладен чай, спортни напитки, течности, съдържащи електролити, натрий; но, не алкохолни и кофеинсъдържащи напитки) и се осигури почивка на хладно и проветрено място. Разсъбличането и напръскването на лицето и тялото с вода също помагат в справянето с жегата. Добре е да се наложат студени компреси или пликчета с лед под мишниците, свивките при коленете, краката, главата.


За да се избегне хипертермията се препоръчва:

  • носене на облекло съобразено със сезона, което дава възможност на тялото да диша – широко, от леки материи, в светли цветове;
  • да се избират прохладни места за престой, почивка или работа;
  • да се избягва активна физическа дейност при високи температури на околната среда;
  • да не се допуска обезводняване на организма;
  • да се избягва продължителният престой на слънце, особено без защита;
  • информирайте се за страничните ефекти на медикаментите, които взимате по предписание обичайно;
  • винаги давайте възможност на тялото да се адаптира към смяната на климатичните условия.