Топлинното изтощение е състояние на организма, което се развива вследствие на две условия: излагане на високи температури няколко дни поред и дехидратиране на организма.


Различават се два вида топлинно изтощение. Едното е в резултат на обезводняване, при което се изпитва силна жажда, слабост, главоболие, може да се стигне до загуба на съзнанието. Вторият тип се дължи на дефицит на натрий, при който се изпитва гадене, възможно е повръщане, мускулни крампи и световъртеж.


Топлинното изтощение на организма налага предприемането на адекватни мерки, за да се предотврати усложняване на състоянието и топлинен удар, който вече е животозастрашаващ и водещ до увреждане на мозъка и други необратими последици върху жизненоважни органи.Всеки може да си даде сметка за топлинното изтощение на организма си, разпознавайки няколко симптома, налични по едно и също време, като замайване, световъртеж, умора, летаргия, главоболие, мускулни крампи, гадене, бледа кожа, усилено изпотяване, учестен пулс и тъмна урина – последното е признак за дехидратиране на тялото.


Няколко са мерките, които могат да се предприемат при топлинно изтощение. Пострадалият трябва веднага да се премести на хладно и сенчесто място. Жизненонеобходимо е да се осигури поглъщане на много течности, като отпиването да става на глътки, бавно и постепенно, на кратки интервали. В групата на тези напитки обаче не влизат кофеин съдържащите и алкохолът, тъй като те по принцип дехидратират и ще влошат състоянието на организма. Целесъобразно е да се отстранят всички стягащи дрехи и въобще облеклото да се намали до степен да се позволи свободна циркулация на въздуха. Благоприятно действа взимането на хладен душ или най-малкото охлаждане на тялото с гъба с вода или мокра тъкан.

NEWS_MORE_BOX

 

Помага налагането на влажни хладни компреси по тялото. Използването на ветрило, вентилатор също е уместно.

 
При изпадане в топлинно изтощение е важно тялото да се остави да почива поне за 30 минути. Тоест въпреки поставените срокове и сериозни ангажименти, забравете за работата и дайте необходимото на организма, за да се възстанови. Изпадането в топлинен удар, какъвто голям риск има при топлинно изтощение, не е шега.


Имайте предвид, че след като се е допуснало веднъж топлинно изтощение на организма, то през следващата седмица той ще е силно чувствителен на топлина и биха му се отразили силно негативно дори по-леки условия, от които е бил поставян, тоест необходимо е да се избягва излагането на топло. Изключително неразумно е да се допусне и активна физическа дейност през този период. Отложете спорта за друг път, отново в името на здравето.