Децата и хората в напреднала възраст имат много общо, когато става въпрос за риска от топлинен удар. Това включва способността им да регулират собствената си телесна температура (терморегулация) и зависимостта от другите хора. Една от причините децата да не могат да регулират собствената си телесна температура, се дължи на по-голямото им съотношение на телесна площ към телесна маса.


Децата също може да не приемат достатъчно количество течности в горещото време, което ги прави по-податливи на дехидратация, която може да прогресира до топлинен удар. Децата също са изложени на значителен риск от топлинен удар, когато са оставени в гореща кола, като оставянето на прозорците отворени не е достатъчно.


Подобно на децата, хората в напреднала възраст са също толкова податливи на прегряване и развитие на топлинен удар. Това включва възрастните хора, които живеят без вентилатори или климатици, чрез които да охлаждат правилно домовете си.С напредване на възрастта телата ни губят способността да регулират собствената температура, подобно на телата на малките деца. Възрастните хора също са по-склонни да имат други основни състояния. По-вероятно е да приемат лекарства, които могат да повлияят на способността им да понасят високи температури или способността за потене. Някои лекарства също имат диуретичен ефект (карат човек да уринира повече), което излага на риск от дехидратация.


Въпреки това повишеният риск от топлинен удар засяга не само хората в напреднала възраст и децата. Хората, изложени на топлина за дълги периоди от време, особено тези без адекватна защита на кожата или които работят или спортуват навън, също могат да получат топлинен удар.


Също така хората с хронични заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест, застойна сърдечна недостатъчност и коронарна артериална болест са изложени на по-висок риск от състояния, свързани с топлината.


Тъй като горещите летни вълни се превръщат в норма, специалистите предупреждават хората за важността да останат на хладно, особено това се отнася за малките деца, възрастните хора, както и за тези, които са изложени на повишен риск от топлинен удар и други проблеми, свързани с прекомерно излагане на топлина.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Extreme heat and your health
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Warning signs and symptoms of heat-related illness
Healthline. Summer Heat Waves Raise Risk for Heatstroke