Грипът основно е тип A, B и C. Първите два типа са отговорни за ежегодните епидемии от респираторни инфекции, докато тип C обикновено причинява несигнификантна респираторна инфекция и не може да причини епидемия. Отделно, тип А грипните вируси се класифицират според вида на повърхностните си хемаглутинини и невраминидаза.

 

Класическата изява на грипните заболявания е с висок фебрилитет, обща отпадналост, болка в мускулите и ставите, кашлица, ринит с безцветна водниста секреция и др.1. Ваксинация

Ежегодната редовна противогрипна ваксинация остава най-ефикасният метод, с който да предотвратите инфекция с грипен вирус. Тя се състои в интрамускулно (делтоидно – в рамото) инжектиране на инактивирани вируси, които стимулират производството на антитела и при следваща среща с истински грипен вирус, имунната система бързо го обезврежда, което в крайна сметка води до липса на същинско инфектиране или много по-лека клинична изява на вирусното заболяване. Важно е да се знае, че титърът на антителата се повишава 2-4 седмици след ваксинация, което означава, че през това време сте все още податливи на грипни инфекции. Всяка година щамовете, причиняващи епидемии, са различни и затова и ваксината е различна всяка година. След ваксинация в следващите 6 месеца титърът на антителата постепенно намалява наполовина. Затова е важна ежегодната ваксинация.

 

Противогрипната ваксина е особено силно препоръчителна за лица над 65-годишна възраст, имунокомпроментирани пациенти – диабет, неоплазии, туберкулоза, ХИВ, кардиоваскуларни заболявания, хронични респираторни заболявания (ХОББ, астма и др.). Препоръчителна е още ваксинацията на малки деца и бременни. За по-детайлна информация винаги можете да се обърнете към вашия общопрактикуващ лекар, а за възрастните пациенти ваксината дори е безплатна.

 

Противопоказания за ваксинация са известни предходни алергични реакции към нея, синдрома на Guillen-Barre, когато е бил провокиран от такава ваксина и др.

 

2. Озелтамивир (Oseltamivir) 

Озелтамивир е противовирусно средство, което инхибира невраминидазата на вирусите и по този начин блокира навлизането и възпроизводството на вирусните частици в клетките на гостоприемника. Важно за неговата употреба е, че то се прилага само и единствено при потвърдени случаи на грип и не е ефикасно при други вирусни инфекции. Лечението е ефективно само през първите 24 до максимум 48 часа след началната изява на първите симптоми.

 

Стандартно преди започване на лечение с озелтамивир трябва да се потвърди със сигурност инфекцията с грипен вирус с бърз кръвен тест. Стандартно за възрастни лица, дозата е 75 мг, два пъти дневно (сутрин и вечер) за 5 дни. Важно е при започнат цикъл той да бъде завършен докрай. Освен за лечение, озелтамивир е средство и за профилактика на грипни инфекции – ако сте все още здрав, но във Вашата среда има болни с грипен вирус, то може да проведете профилактика само с една таблетка дневно озелтамивир, с цел профилактика и превенция на инфектиране. Озелтамивир е безопасно лекарствено средство – най-честите нежелани реакции са диспептични, главоболие и обща неразположеност. Много рядко, особено при пациенти с придружаващи неврологични заболявания (епилепсия и др.) има регистрирани неврологични нежелани реакции.

 

3. Ограничаване социалните контакти

Третото най-ефикасно и важно действие, което можете да предприемете, за да избегнете инфекция с грипен вирус е ограничаване социалните контакти и избягване на публични масови мероприятия при епидемия. Стоенето вкъщи е по-добрата алтернатива от това да се разболеете или пък да заразите други здрави, ако вече сте болен. Изгледайте един или два хубави филма, поглезете се с нещо приятно за хапване и прочетете хубава книга. Самоусъвършенстването винаги става в изолирана среда.

 

4. Храна и сън

По време на епидемия или, ако боледувате, е изключително важно да се храните достатъчно разнообразно, да получите достатъчно хранителни вещества и да почивате достатъчно и ефективно. Лошата храна и недостатъчна храна, недоспиването, излагането на студ и др. неблагоприятни външни условия намаляват защитните сили на организма и ви правят по-податливи на инфекции.

 

5. Витамини

Въпреки че последните актуални данни сочат, че витамин C не играе роля в предотвратяването на инфекции и простуди, със сигурност няма да Ви попречи да приемате повече витамини под формата на таблетки мултивитамини или просто повече плодове и зеленчуци. Винаги обаче внимавайте с грейпфрута и го избягвайте при прием на лекарствени средства! Той е ензимен инхибитор и блокира метаболизирането на повечето лекарствени средства, което води до хепато- и нефротоксичност.

 

6. Билки

Фитотерапията има абсолютно доказана ефективност при редица състояния като адитивен терапевтичен подход. Някои билки, които повишават имунните сили на организма и могат да се консумират като допълнително лечение или за профилактика са: ехинацеята, която активира Т-клетъчните лимфоцити убийци; чесънът, в който алицинът проявява бактерициден ефект и увеличава броя на лимфоцитите в единица обем кръв; черен бъз; котешки нокът; прополис, който проявява бактерициден ефект и освен това многократно повишава ефективността според различни проучвания на антибиотичната терапия при съчетания. Винаги се консултирайте с Вашия лекуващ лекар дали е подходящ приемът на определена билка по време на лечението Ви и дали няма лекарствени взаимодействия с нея.

 

7. Алкохол и тютюнопушене

 

И двата фактора, освен всичките си здравни вреди, имат имунокомпроментиращ ефект и потискат имунната защита на организма.

 

8. Умерена физическа активност

 

Редица проучвания показват имуностимулиращия и имуномодулиращ ефект на умерената физическа активност.

 

9. Тегло

 

Наднорменото или поднормено тегло се асоциират с повишен риск от инфекции

 

10. Хигиена

На последно място, но на първо по значимост е поддържането на висока хигиена по време на епидемии или ако вече сте заразени. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода преди хранене, преди и след тоалетна, след контакти с други лица и др. Ползвайте и дезинфектантни, поддържайте строги санитарни мерки вкъщи и проветрявайте поне веднъж на ден за поне 20 минути. Предпазвайте се при кихане и кашляне – винаги, когато трябва да го направите, закривайте лицето си с дрехата си с лакътя и редовно перете дрехите си. Неправилно е кихането и кашлянето в ръка.