Още от древни времена екстрактът от гинко билоба се използва в традиционната китайска медицина за подобряване на тонуса, кръвообращението и паметта, за укрепване на сърдечно-съдовата система, при респираторни заболявания, при оплаквания като шум в ушите, световъртеж, за подобряване на зрението и като елексир за дълголетие.

 

Според резултатите от проучване, публикувано в списание Journal of Natural Products, екстракт от растението, съдържащ гинкофлавонгликозиди и терпенови лактони може да предизвика пристъп на епилепсия.

 

По време на своите наблюдения, германски учени от Университета в Бон, са регистрирали 10 случая на епилептични припадъци, появили се след прием на екстракт от гинко билоба. Според изследователите, причина за епилептичните припадъци е станала специфичната химична съставка на билката, наречена гинкотоксин.

 


Въпреки, че няма неоспорими доказателства, че именно билката е причинила епилептичните припадъци, лекарите препоръчват приемът и под каквато и да е форма да се избягва.
 

 

Специалистите съветват пациентите с епилепсия да са внимателни към хранителни и билкови добавки, които приемат, тъй като в състава им често влиза и гинко билоба.

 

При пациенти, които нямат неврологични заболявания, растението има подчертан лечебен ефект. Подобрява кръвообращението, подходящо е при „студени крайници“. Има доказан терапевтичен ефект при тромбофлебит, синдром на Рейно, заболяване на периферните артерии.


Приемът на гинко билоба се отразява ползотворно на оросяването на мозъка, което обяснява неговия благотворен ефект за паметта и го прави част от средствата за профилактика на деменция. Препоръчва се при проблеми със запомнянето и концентрацията, при състояния на тревога, стрес и лошо настроение. Веществата му участват в процеса на предаване на нервните импулси, което също води до подобряване на паметта и способността за логическо мислене и добро разположение на духа.


Екстрактът стимулира синтеза на невротрансмитерите, които се отделят от нервни клетки като дофамин, адреналин, норадреналин и ацетилхолин. Това оказва положително въздействие върху ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната система.