Токсичният хепатит представлява неинфекциозно възпаление на черния дроб, следствие въздействието на токсични за него вещества. Най-честата причина за развитието на токсичен хепатит е приемът на алкохол, някои медикаменти, отравяне с тежки метали, различни органични или нeорганични съединения и други.
 
В зависимост от продължителността на експозицията, както и количеството на попадналите в организма съединения се развива остра или хронична форма на хепатит. По-често срещани са отравянията с олово, фосфор, арсен, винилхлорид, някои ароматни въглеводороди, както и хлорорганични съединения.
 
Най-често наблюдаваните симптоми са болка, чувство за дискомфорт и тежест в дясното подребрие. При голяма част от пациентите има пожълтяване на кожата и лигавиците, промяна в цвета на урината и изпражненията (урината потъмнява за сметка на фекалиите, които изсветляват). Пациентите се оплакват от общо нераположение, умора и намален апетит.
 
При тежките форми на токсичен хепатит се засяга функцията на черния дроб да неутрализира вредните за организма токсини – амоняк, фенолни съединения и други. Циркулирайки в организма тези токсини достигат до централната нервна система и водят до развитието на енцефалопатия, която се характеризира с промени в съзнанието, поведението и неврологичния статус. В крайните етапи на заболяването пациентите могат да изпаднат в т. нар. чернодробна кома, която при ненавременно лечение завършва със смъртен изход.
 
Винилхлоридът е безцветен газ, който се използва широко в производството на пластмаса. Попадането му в организма се осъществява при вдишване - попадайки в белите дробове, откъдето по-късно се разпространява и в други органи. Най-често първите симптоми са от страна на централната нервна система – главоболие, виене на свят, загуба на ориентация, но най-често се засягат сърцето и черния дроб.
 
Хлорорганичните съединения намират основно приложение в селското стопанство – в състава на различни пестициди, които се прилагат в борбата с вредители по посевите – насекоми, гризачи и други. Характерно за тези съединения е натрупването в организма, поради което през последните години се наложи ограничение на тяхната употреба. Значителен брой проучвания доказват връзката им с рака на черния дроб, както и отношение към инфертилитета.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Арсенът е известен химичен елемент, който влиза в състава на различни съединения. Той все още се употребява в стоматологията в силно разредени концентрации, тъй като е силно токсичен, дори в минимални количества. Чести симптоми при отравяне са развитието на анемия (хемолитичен тип), бъбречна и чернодробна недостатъчност. В зависимост от дозата развитието на токсичен хепатит може да стане в рамките на няколко дни.
 
На експозиция с олово и неговите съединения по-често се излагат миньори, строителни работници, както и работещите в химическата индустрия. Най-често при интоксикация се засяга стомашно-чревният тракт (СЧТ), нервната система и бъбреците. Като част от стомашно-чревния тракт, черният дроб също не остава пощаден – болестните промени се изявяват в рамките на няколко часа до дни. Навременното откриване на причината и лечението са с основно значение за предотвратяване развитието на цироза.
 
Отравянето с фосфор и неговите съединения води до засягане най-често на сърцето и черния дроб. Обикновено се стига до т. нар. мастна дегенерация на вътрешните органи. При остро отравяне в рамките на дни може да се развие инфаркт на миокарда или сърдечна недостатъчност. При ненавременно откриване на причината в рамките на още няколко дни обикновено се развива токсичен хепатит със съответната симптоматика.