Тироид-стимулиращият хормон - TSH, известен още като тиротропин, е част от хипофизната секреция за насърчаване на растежа и функцията на хормони на щитовидната жлеза.

 

Хормонът при човека е гликопротеин с 211 аминокиселини. Основната задача на хормона е да стимулира функцията на щитовидната жлеза - освобождаване на хормони от нея и производство съответно на Т3 и Т4.


 

ТСХ има функция да стимулира укрепването на йодната помпа в организма, да засилва пероксидазната активност и да стимулира производството на тиреоглобулин и казеин.

 

Нормалният диапазон на ТСХ в кръвния серум е между 2-10 mU/L. Всяка стойност под и над максималната референтна стойност се водят за отклонения, което налага консултация със специалист по ендокринология.

 

Целта е да се установи причината за завишението в серумните нива на хормона и да се урегулира неговата секреция, което е особено важно, тъй като спрямо производството на ТСХ се регулира производството на тиреоидните хормони Т3 и Т4, което става на принципа на обратната връзка.

 

Повишеното ниво на ТСХ подсказва за намалено серумно ниво на тиреоидни хормони, докато пониженото ниво на ТСХ подсказва за завишение в производството на тиреоидните хормони Т3 и Т4.

 

Когато стойностите на ТСХ са завишени, се касае за първичен хипотиреоидизъм.

 

Това е дисфункция на щитовидната жлеза, която диференциално-диагностично се асоциира с болестта на Хашимото, екзогенни тумори на жлезата или подостър тиреоидит - възпаление на щитовидната жлеза. В тези условия се започва прием на медикаменти, стимулиращи освобождаването на Т3 и Т4, което е на практика и отговорът на организма с повишение в производството на ТСХ.

 

Обикновено се препоръчва повишена консумация на орехи и прием на литиеви препарати - например калиев йодид под формата на готварска сол, както и медикаменти с калиев йодид и тиротропин-рилизинг хормон - ТРХ.

NEWS_MORE_BOX

 

Намаленото производство на ТСХ говори за повишение в серумните нива на Т3 и Т4. Заболяването се нарича хипертиреоидизъм.

 

Обикновено състоянието може да се предизвика при продължителен прием на аспирин, антикоагуланти като хепарин и аценокумарол или продължителен прием на кортикостероиди.

 

При хипертиреоидизъм често компенсаторно се развива гуша, което е в резултат на отговор от страна на жлезата за повишението в нейната функция. От своя страна това води до разрастване на жлезния паренхим и развитие на клиничната симптоматика.

 

Нивата на ТСХ могат да варират през отделните периоди на годината. Често се забелязва сезонно завишение в нивата на ТСХ, тоест понижение в хормоните на щитовидната жлеза, поради вероятен недостиг на постъпващи йодни молекули с храната.

 

Също така през топлото полугодие често нивата на ТСХ се понижават, съответно се повишават нивата на произведени хормони от щитовидната жлеза. Това от своя страна се обективизира от факта, че метаболизмът на човек е по-бърз при топло време, метаболизмът на въглехидрати и мазнини е ускорен и като цяло хората се чувстват по-енергични и имат повече и по-силно изразен жизнен тонус.

 

Именно заради това е много важно да се прецезират внимателно причините за по-голямото завишение в ТСХ и задължително да се проведат задълбочени изследвания при по-сериозни отклонения от нормалните референтни стойности при провеждане на лабораторна диагностика.

 

Според специалистите по ендокринология най-много йодни съединения има в ядките – орехи, бадеми, фъстъци и във всяка морска и океанска риба.

 

Според специалистите, това е и водеща причина броят на заболелите от гуша да бъде в районите без близко влияние на морски и океански изпарения, които особено сутрешно време са много богати на йод.