Селенът е антиоксидантен микроелемент, който се съдържа естествено в храната. Препоръчителният дневен прием на селен е около 1 µg на килограм тегло. Следователно е препоръчително, в зависимост от храненето, да се приема селен, особено в случай на нарушения на щитовидната жлеза. Установено е, че цинкът и селенът имат ключова роля във функционирането на щитовидната жлеза и нивата на нейните хормони - Т3 и Т4.

 

Селенът намалява нивата на антитела


Тиреоидитът е възпаление на щитовидната жлеза. Често се проявява в контекста на тиреоидит на Хашимото, което е хронично възпалително състояние. Тиреоидитът на Хашимото се характеризира с необичайно високи нива на антитироидни антитела в кръвта и белите кръвни клетки, които атакуват щитовидната жлеза. Автоимунното разрушаване на щитовидната жлеза води до хипотиреоидизъм - състояние, при което щитовидната жлеза не отделя достатъчно хормони. За лечение на състоянието се използва хормон на щитовидната жлеза: левотироксин - LT4.

 

Датски изследователи са проследили ефекта от приема на селен върху нивата на автоантитела, насочени срещу щитовидната жлеза при пациенти с тиреоидит на Хашимото.

 

Проучването е представено в сп. Thyroid проучване.

 

Установено е, че при пациенти, лекувани с левотироксин, тези, които са приемали селен, са имали значително по-ниски нива на anti-TPO - антитиреоидни антитела след 3 месеца, което се е потвърдило отново след 6 или 12 месеца. Антитиреоглобулиновите антитела - anti Tg TAT са били понижени след 12 месеца, но не и след 3 или 6 месеца. При пациенти, които не са били лекувани с левотироксин, приемът на селен е довел до повишаване на anti TPO антителата след 3 месеца, но не и след 6 или 12 месеца. ТАТ антителата са били понижени след 3 месеца, но не и след 6 или 12 месеца. Установено е, че приемът на селен може да намали автоантителата при пациенти, лекувани с левотироксин, но само за три месеца при пациенти, които не са били лекувани с левотироксин.

 

Селенът и цинкът са полезни при хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът означава намалена активност на щитовидната жлеза, която често е придружена от наднормено тегло, втрисане, суха кожа, умора. Може да се дължи на токсични или инфекциозни причини и по-често се свързва с автоимунни процеси.

 

В скорошно проучване, проведено с участието на 68 доброволци, които са приемали в продължение на 8 седмици или добавка с цинк и селен, която съдържа 30 mg цинков глюконат и 200 микрограма дрожди, богати на селен, или цинк с плацебо, или селен с плацебо. Установено е, че нивото на свободния хормон Т3 - трийодтироксин, който е показател за активността на щитовидната жлеза, се е повишило значително при участниците, което са приемали цинк - със или без селен. Нивото на свободния Т4 - хормонът, който се превръща в Т3, се е повишил значително в групата, приемала цинк и селен. Нивото на TSH е било понижено, при тези, които са приемали и цинк, и селен.

 

Референции:

https://www.lanutrition.fr/les-news/probleme-de-thyroide-pensez-au-selenium-et-au-zinc

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27702392/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25758370/