1. Характеристика на заболяването

Тиреоидит  на Хашимото е заболяване, при което организмът образува антитела срещу собствената си щитовидна жлеза. Тези антитела изменят жлезата и морфологично, и функционално. Особено влияние указват върху нейния паренхим. Асоциират тиреоидита със злокачествените заболявания на жлезата. Японското наименование на болестта произлиза от името на нейния откривател- д-р Хашимото. За съжаление, в последно време, заболяването се среща все по-често при по-млади хора.


2. Етиология на заболяването


Болестта възниква по следните причини:

  • 1. Високи нива на радиация в организма;
  • 2. Генетична предразположеност;
  • 3. Ниски количества на йод в организма.

Заболяването е автоимунно и затова причините за възникването му не са категорични. Все още при автоимунните заболявания науката не е намерила отговор защо възникват.


3. Симптоматика на заболяването

Пациентите с тиреоидит на Хашимото  имат характерна симптоматика - учестено сърцебиене, запек, тревожност, неспокойство, уморяемост, рязко отслабване, повишена чувствителност към студ - дори кожата на болните е студена. Други симптоми са свързани със засягане на гласа като той става дрезгав и нехарактерен, кожата е студена и суха. Засегнато е и сърцето като се наблюдава микседемно сърце. Свързано е с увеличаване размерите на органа и дори развитие на сърдечна недостатъчност. За разлика от общата симптоматика на болестта, когато се развие микседемно сърце, болните не слабеят, а напротив - те напълняват. Известни са случаи на микседемна кома.

NEWS_MORE_BOX

 

 

4. Лечение на заболяването

Медикаментозното лечение се прилага с лекарства, които потискат функцията на щитовидната жлеза -  тиреостатици. Тъй като в процеса на болестта, жлезата стига както до хиперфункция/ повишена функция/, така и до хипофункция /занижена функция/.  При хипофункция, изкуствено се замества жлезата чрез хормони, които се приемат под формата на лекарствени препарати- пример е L-Thyroxin.  В някои случаи се достига и до оперативна намеса.

 

5. Профилактика на заболяването


Тъй като тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, няма как да се препоръча конкретна профилактика, но е хубаво да се води здравословен и активен начин на живот.